Sax and the Pretty.nl

11 sep 2014

Hema: de worst blog ever

Geschreven door Femke, in Columns


1000 bloggende dames zijn geselecteerd om naar het hoofdkantoor van Hema in Amsterdam Noord te komen voor een tompouce en een middag vullend programma over, jawel, bloggen!

Aangezien mijn blog pas een week of twee online is voel ik mij nog een beetje een indringer in bloggersland, dat zo zijn eigen normen en waarden hanteert. Vanaf de zijlijn kijk ik toe en verwonder me net zo vaak als dat ik me verbaas, maar dat zal ongetwijfeld met mijn onervarenheid te maken hebben.

Om daar iets aan te doen komen de professionals aan het woord. Ik vraag me echter af: wat is eigenlijk de definitie van een professionele blogger? Iemand die geld krijgt voor blogposts? Iemand die al jaren blogt? Iemand die een X aantal volgers heeft? Lastig, want ik ken genoeg bloggers met 1000, 5000 of 10.000 volgers die veel geld verdienen, maar waarvan als ik hun blog bezoek de eerste zin al met “Ik wordt” begint. Even voor de duidelijkheid: dat is dus een belachelijke spelfout en in mijn ogen verre van professioneel.

Je eigen ‘niche’ vinden was een veel terugkomend thema deze middag. Het beeld dat de gemiddelde Nederlander heeft van Hema zou iets met kaas en klompen te maken hebben. Maar de wereld verandert en ook Hema staat niet stil en dus moet dit beeld inmiddels wel een beetje bijgesteld worden richting mozzarella en sneakers, werd ons verteld. Dit zette mij gelijk aan het denken over mijn eigen blog. Klassieke muziek duf en grijs? Nee! Niet in mijn wereld! Klassieke muziek is kokerrokken en hoge hakken!

Ondertussen zuchtende bloggers in de zaal. Kunnen we nu eindelijk ter zake komen? We moesten toch gaan bloggen voor Hema? Wat levert dat op?

Was het in de pauze van het event nog stilletjes en stonden veel dames verlegen in hun eentje het door de catering verzorgde zakje Hema chips of pittige pinda’s te verorberen, elkaar af en toe venijnige blikken reikend, zo druk was het op Twitter. Want daar durft iedereen wel zijn bek open te trekken. Daar lees ik veel verontwaardigde reacties dat bloggen voor Hema niet direct brood op de plank brengt en dat de aanpak van Hema amateuristisch is omdat er zieltjes gewonnen moeten worden. “Over het algemeen viel het tegen, waarom zou je gratis voor Hema gaan bloggen?”

Zelf ben ik gemotiveerd en geïnspireerd geraakt. Toen ik net begon op het conservatorium en af en toe eens een concertje kon spelen hier en daar deed ik dat ook vaak voor niets; eerst investeren en je gezicht laten zien! Dat lijkt me ook heel gezond. In die tijd vond ik dat natuurlijk stom, maar wat had ik er dan voor gehad willen hebben? 100 euro? 200? 3000? Nu ik een aantal jaren verder ben, bijna master afgestudeerd en uiteraard ook veel ben gegroeid vind ik dat ik wél betaald mag worden als iemand of een orkest mij vraagt om ergens te spelen of om saxofoonlessen te geven. Uiteraard zijn er nog steeds projecten waar ik mijn medewerking aan verleen die niet of minder goed betalen, maar die gewoon ontzettend leuk zijn of belangrijk kunnen zijn voor mijn netwerk.

Ik vind dat hetzelfde geldt voor bloggen. Hema heeft een onwijs groot bereik; meer dan een miljoen website bezoekers per maand. Stel dat jouw blog daar tussen staat! Het is een win-win situatie; Hema laat het publiek (positief) bloggen over hun producten, terwijl jij er, wie weet, door jouw geweldige blogposts een enorm volgers bestand aan over zou kunnen houden. Ik zeg: slim! Mijn eerste blog gaan ze tegemoet zien. Iets met hotdogs en op een saxofoon blazen.

PS: Blijf op de hoogte van mij en mijn blog door lid te worden via Bloglovin’ en me te volgen op Twitter en Facebook!

 

 

Reacties

 1. Manon schreef:

  Leuk om te lezen! ik volg je nu x

 2. Denise schreef:

  Ah wauw, wat heb je dit goed verwoord. Ik vind dat je helemaal gelijk hebt! Ik kijk uit naar je blog over hotdogs en saxofoon blazen, haha!

 3. Kylie schreef:

  Heerlijk om je column te lezen! Kan me er compleet in vinden! Jammer dat we elkaar gisteren “gemist” hebben!
  Ik gok dat ik jouw post snel op het HEMA Blog zal aantreffen!
  Liefs

 4. Lisanne schreef:

  Mooi geschreven! Ik was er gister ook, jammer dat ik je niet gezien heb.

 5. Eilish schreef:

  Ik was er gisteren ook! Ook ik vond het inspirerend en belachelijk dat sommige mensen zó negatief deden en dat maar vol op Social Media gooide.

  Dit is zo’n mooie kans, als JIJ je best doet, komt je artikel op de HEMA blog te staan. Hoeveel promotie wil je hebben toch?

  Echt een goed artikel!

  • Femke schreef:

   Ja, dat is dus precies wat ik bedoel! Op Twitter kreeg ik een reactie op mijn column dat een ervaren blogger wél weet dat alleen Hema zal profiteren. Dat zijn dus precies de reacties waar ik het over heb; ten eerste hebben ze, gezien die reactie, mijn column niet goed gelezen en ten tweede; natuurlijk ga je niet argeloos voor Hema bloggen in de hoop dat er ooit eens doorgelinkt wordt. Ik ga alleen maar voor Hema bloggen wanneer dat ook daadwerkelijk voor mij zin heeft. Duh! 😉 groetjes

 6. Tamara schreef:

  Hi! Goede column. Je schrijf stijl is heel leuk, dus jij komt er wel hoor! Ook ik was niet heel enthousiast. Ik gooide twitter niet vol, maar haakte op sommige opmerkingen wel in van de professionele bloggers. Opmerkingen van tarieven etc. Wat professioneel is vraag ik mij ook af 😉
  Je krijgt een goede kans voor promotie, maar bloggers die verder zijn willen niet gratis schrijven meer. Voor beginners, (ik vond dat het ook heel erg op beginners was gericht) was dit een geweldige dag! Ik ben geen beginner maar heb goede inspiratie opgedaan van Yara! Haha en dat van de catering wat je zegt, de pinda’s heb ik gemist :p was dat er wel? hihi. I don’t know.. X

  • Femke schreef:

   Hi! Natuurlijk kun je ergens minder enthousiast over zijn, ik leer precies wat ik wil leren en de rest gaat er het andere oor weer uit. Ik snap ook dat dit niet interessant is voor bloggers die al verder zijn, maar voor beginners vind ik dat, mits je iets wilt bereiken (met je blog), je elke kans moet aanpakken. Vallen en opstaan! (die pinda’s waren best lekker hoor!) X

 7. Riemke schreef:

  ik was er ook, jammer dat ik je niet had gezien! mij lijkt het bloggen voor hema ook erg leuk! 🙂

 8. Riemke schreef:

  oh en over dat je net begint bent bloggen, ik vind dat je blog er heel proffesioneel uit ziet!

 9. Anniek Verhooren schreef:

  Superleuk geschreven! Ben het helemaal eens met wat je allemaal zegt. Erg benieuwd naar wat je gaat schrijven 🙂

 10. Esmée schreef:

  Je schrijft zo goed en op een leuke manier, ik was zo klaar met het lezen van je artikel en dat is positief bedoeld. Ik was zelf niet op het evenement, maar het lijkt me echt een mooie kans om voor een groot bedrijf te mogen bloggen als HEMA. Als mensen je schrijfstijl oppikken, dan nemen ze vast wel een kijkje op je blog. En uiteindelijk leidt dit alleen maar tot meer bezoekers en meer ervaring. Voor het opdoen van ervaring hoef je niet betaald te worden, toch? Zie het als een leerschool. x

  • Femke schreef:

   Juist! Dat zeg ik! In ieder geval niet betaald in geld, het zal zich op een andere manier uitbetalen! Vind het zo jammer dat veel bloggers dat niet inzien. Bedankt voor het lezen en je compliment! X

 11. Sandra schreef:

  Kan me helemaal vinden in wat jij zegt. Ik heb niet zo veel meegekregen van de negatieve reacties, maar het was in de zaal al merkbaar dat er nogal uiteenlopende verwachtingen leefden. Wat mij betreft is het een aanleiding om te bloggen, een kans om te leren en inderdaad om publiek te bereiken. Ik ben heel benieuwd of we straks van elkaar kunnen lezen bij de HEMA 😉

  • Femke schreef:

   Ha, ja hilarisch dat zeker de helft van de zaal verwacht als goedbetaalde blogger het pand te kunnen verlaten, nog zonder dat Hema kan zien óf de personen in kwestie überhaupt wel kunnen schrijven. En nog beledigd ook! 😉 Ach, laten we maar gewoon kijken hoe het gaat en uitpakt. Wie weet zie ik je daar! 🙂

 12. Joyce schreef:

  Goh wat jammer dat er zoveel mensen waren die er met andere verwachtingen heen gingen. Wat had ik dolgraag in hun plaats naar de Bloggersacademy gegaan! Ik vind het ook altijd jammer dat er veel spelfouten in teksten te vinden zijn, maar ze wel al snel gegroeid zijn. Ach ja!

 13. Evelien schreef:

  Wat een goede column. Het is inderdaad een mooi podium om meer publiek naar je eigen blog te kunnen trekken!

 14. jouvence schreef:

  erg leuk geschreven ♥ ik ga je volgen via bloglovin xx

 15. Sanne van Rij schreef:

  Wat schrijf je ontzettend leuk! Ik studeer journalistiek en vind columns zoals deze echt heerlijk om te lezen. Ik mis ze af en toe een beetje op sommige blogs – maar dit maakt veel goed! X

Laat een reactie achter