Sax and the Pretty.nl

11 sep 2014

Hema: de worst blog ever

Geschreven door Femke, in Columns


1000 bloggende dames zijn geselecteerd om naar het hoofdkantoor van Hema in Amsterdam Noord te komen voor een tompouce en een middag vullend programma over, jawel, bloggen!

Aangezien mijn blog pas een week of twee online is voel ik mij nog een beetje een indringer in bloggersland, dat zo zijn eigen normen en waarden hanteert. Vanaf de zijlijn kijk ik toe en verwonder me net zo vaak als dat ik me verbaas, maar dat zal ongetwijfeld met mijn onervarenheid te maken hebben.

Om daar iets aan te doen komen de professionals aan het woord. Ik vraag me echter af: wat is eigenlijk de definitie van een professionele blogger? Iemand die geld krijgt voor blogposts? Iemand die al jaren blogt? Iemand die een X aantal volgers heeft? Lastig, want ik ken genoeg bloggers met 1000, 5000 of 10.000 volgers die veel geld verdienen, maar waarvan als ik hun blog bezoek de eerste zin al met “Ik wordt” begint. Even voor de duidelijkheid: dat is dus een belachelijke spelfout en in mijn ogen verre van professioneel.

Je eigen ‘niche’ vinden was een veel terugkomend thema deze middag. Het beeld dat de gemiddelde Nederlander heeft van Hema zou iets met kaas en klompen te maken hebben. Maar de wereld verandert en ook Hema staat niet stil en dus moet dit beeld inmiddels wel een beetje bijgesteld worden richting mozzarella en sneakers, werd ons verteld. Dit zette mij gelijk aan het denken over mijn eigen blog. Klassieke muziek duf en grijs? Nee! Niet in mijn wereld! Klassieke muziek is kokerrokken en hoge hakken!

Ondertussen zuchtende bloggers in de zaal. Kunnen we nu eindelijk ter zake komen? We moesten toch gaan bloggen voor Hema? Wat levert dat op?

Was het in de pauze van het event nog stilletjes en stonden veel dames verlegen in hun eentje het door de catering verzorgde zakje Hema chips of pittige pinda’s te verorberen, elkaar af en toe venijnige blikken reikend, zo druk was het op Twitter. Want daar durft iedereen wel zijn bek open te trekken. Daar lees ik veel verontwaardigde reacties dat bloggen voor Hema niet direct brood op de plank brengt en dat de aanpak van Hema amateuristisch is omdat er zieltjes gewonnen moeten worden. “Over het algemeen viel het tegen, waarom zou je gratis voor Hema gaan bloggen?”

Zelf ben ik gemotiveerd en geïnspireerd geraakt. Toen ik net begon op het conservatorium en af en toe eens een concertje kon spelen hier en daar deed ik dat ook vaak voor niets; eerst investeren en je gezicht laten zien! Dat lijkt me ook heel gezond. In die tijd vond ik dat natuurlijk stom, maar wat had ik er dan voor gehad willen hebben? 100 euro? 200? 3000? Nu ik een aantal jaren verder ben, bijna master afgestudeerd en uiteraard ook veel ben gegroeid vind ik dat ik wél betaald mag worden als iemand of een orkest mij vraagt om ergens te spelen of om saxofoonlessen te geven. Uiteraard zijn er nog steeds projecten waar ik mijn medewerking aan verleen die niet of minder goed betalen, maar die gewoon ontzettend leuk zijn of belangrijk kunnen zijn voor mijn netwerk.

Ik vind dat hetzelfde geldt voor bloggen. Hema heeft een onwijs groot bereik; meer dan een miljoen website bezoekers per maand. Stel dat jouw blog daar tussen staat! Het is een win-win situatie; Hema laat het publiek (positief) bloggen over hun producten, terwijl jij er, wie weet, door jouw geweldige blogposts een enorm volgers bestand aan over zou kunnen houden. Ik zeg: slim! Mijn eerste blog gaan ze tegemoet zien. Iets met hotdogs en op een saxofoon blazen.

PS: Blijf op de hoogte van mij en mijn blog door lid te worden via Bloglovin’ en me te volgen op Twitter en Facebook!

 

 

Reacties