Sax and the Pretty.nl

31 jan 2016

Wat een week – Coach

Geschreven door Femke, in Columns

column coach
“Ja, nee, natuurlijk, 13 maart, ik zal er zijn,” zeg ik opgewekt tegen de dame aan de andere kant van de lijn die me zojuist heeft gevraagd of ik als coach een lezing wil geven over het verband tussen fashion en klassieke muziek. Ik hang op. Een lezing?! Verdomme. Omdat we tegenwoordig allemaal met heel andere dingen ons geld moeten verdienen dan waar we eigenlijk voor hebben gestudeerd, zeg ik ook overal ja op. En dan het verband tussen fashion en klassieke muziek? Dat is er helemaal niet, ik doe maar wat! Een aantal dagen terug werd ik ook al gebeld of ik voor coach wilde spelen, ergens bij een educatieproject. Vroeger noemden we dat gewoon ‘muziekleraar’, maar ik heb het al vaker gemerkt: tegenwoordig moet je een coach zijn wil je nog enigszins serieus worden genomen. Je hebt ze in allerlei soorten en maten, zoals een lifecoach, zangcoach, budgetcoach, loopbaancoach en lifestylecoach, waarvan die laatste zich recent al heeft ontpopt tot lifestyledeskundige. Maar voordat je dat bent….

Slaan we niet een beetje door met al die coaches? Ik vraag me af of ik er überhaupt wel een wil zijn. Er zijn namelijk geen richtlijnen voor en dus mag iedereen zich zo noemen. Opleiding of niet. En dat laat menig coach zich geen tweede keer zeggen. Maar coaches, die horen wat mij betreft enkel en alleen thuis in de sport. Ze staan langs de zijlijn te juichen en mee te zweten, brullen van alles het speelveld in om ook nog maar het gevoel te hebben enige invloed te kunnen uitoefenen op een eventuele overwinning, net zoals ik vroeger dacht dat het hielp om zelf te springen wanneer ik Super Mario Land op de Nintendo speelde en hem middels de B-knop op mijn afstandsbediening een gevaarlijke schildpad op de weg moest laten ontwijken. En nu zien we ze overal. De hele wereld is een voetbalveld geworden met onopgeleide, schreeuwende, maar vaak nietszeggende coaches langs de zijlijn. De bekendste zijn natuurlijk die in de jury van The Voice of Holland. En bij mij in de straat alleen al vind je een vitaliteitscoach en een paar deuren verder een gelukscoach. Ik heb zelfs gehoord dat de overbuurvrouw de ambitie heeft een gezinscoach te worden.

Al fietsend denk ik na over mijn lezing en grinnik alleen al bij het idee dat mensen daar serieus naar zullen luisteren. Ik stap vlak voor de Bijenkorf van mijn fiets. Er komt een man in oranje hesje op me af. “Zet uw fiets daar maar neer,” zegt hij belerend, al wijzend op een lege ruimte tussen de berg der fietsen. “En wat bent u,” snauw ik hem toe, “een fietscoach ofzo?!” “En of ik dat ben, mevrouw!” De man verheft zijn stem. “En u zet uw fiets NU daar neer!” Totaal verbouwereerd van dit plotselinge verbale geweld en met de staart tussen de benen druip ik af en duw mijn fiets braaf richting aangewezen plek. Ik kijk nog even om. De man in het oranje hesje staat met de rug naar me toe. Ik knipper driemaal met mijn ogen voordat ik geloof wat ik zie. Het staat met grote, zwarte blokletters op zijn rug gedrukt: fietscoach. Wel heb ik ooit.

Reacties

 1. Anne schreef:

  Wauw, hahahahaha. Wat een plot.

 2. Nilou schreef:

  Haha! Ah men kan me je verbazing wel voorstellen. Maar even serieus ik denk dat je echt wel wat info kan geven over klassiek en fashion, ik zou kijken naar klassieke kleding hedendaags, you can do it volgens mij doe je het namelijk al!

 3. Babs schreef:

  Wat een heerlijk stuk weer! Je zegt het exact zoals het tegenwoordig is. Ik wordt ook niet goed van al die coaches. Je leven lijkt bijna niet meer compleet als je nooit onder de hoede van een coach bent geweest.
  Bij nieuwsitems vliegen de deskundigen je ook om de oren. Waar halen ze die allemaal vandaan? En dan worden het ook nog BN-ers. Zie je ze terug in een quiz of hebben ze hun eigen programma.
  Ik wens je alvast succes met je lezing, gaat helemaal lukken.
  Ik deel je artikel, zo leuk om te lezen!

 4. Anne-Sterre schreef:

  Je slaat de spijker op zijn kop. Inhoudelijk veranderd er niet denderend veel, maar die namen doen het ‘m. Fietscoaches ben ik gelukkig nog niet tegen gekomen..

  • Femke schreef:

   Dankje! Nou, er verandert inhoudelijk toch een hoop wanneer mensen zich dus zomaar ‘coach’ kunnen noemen en zichzelf vervolgens onopgeleid op de markt werpen. (Hoewel ik wel vind dat een fietscoach zonder opleiding mag opereren 😉

 5. Evelyne schreef:

  Tegenwoordig hoef je geen diploma meer te halen om een job uit te oefenen. Waar ‘k dan ’t schijt van krijg als mensen nu echt hebben gevochten om dat blad in handen te krijgen, om dan niet aan de slag te kunnen voor wat men zo gevochten heeft.
  Waar ‘k eigenlijk naartoe wil, mensen creëren eigenlijk nieuwe jobs om toch maar een cent te kunnen verdienen. Zo ontstaan er van die coaches per categorie die eigenlijk evenveel weten dan het gewone volk.
  Dit is absoluut geen kritiek op jou of eender wie. Het is gewoon een bedenking op jouw verhaal 😉

 6. Chelsey schreef:

  Hahaha, jemig. ”Fietscoach”. Dan heb je het allemaal wel echt voor elkaar hoor, haha! x

 7. jeapiebel schreef:

  Best een uitdaging vind ik ..het is maar een naam. Al zal ik er ook één willen worden, alles behalve fietscoach zoals die meneer. 😉

 8. Melissa schreef:

  Hahahaha geweldig! Maar ben het wel met je eens, coach dit, coach dat, het moet niet veel gekker worden. Maar echt… fietscoach gaat me toch wel erg ver 😉

  xxx

 9. Lana schreef:

  Hahaha een fietscoach, het moet niet gekker worden! 😝

 10. Hilde schreef:

  Hahaha oké die zag ik niet aankomen :p Vrees dat ik in lachen was uitgebarsten!

 11. Cindy schreef:

  Zat van de week over hetzelfde te mijmeren. ipv coach had ik er manager voor staan. Je telt niet mee als je bijv geen waterclosetpapiermanager bent geweest.We coachen en managen wat af….Wel leuk dat je een lezing gaat geven over mode en muziek, al doe je je eigen ding, mensen willen daar ook van leren.

 12. Mariska schreef:

  Hahaha, een fietscoach ook echt. Hemeltje lief. Een lezing geven lijkt me ergens ook wel gaaf. Om gedaan te hebben, niet per se om te doen 😛

 13. Kirsty schreef:

  Heerlijk geschreven! Succes alvast met je lezing, het gaat vast goedkomen! Ik heb altijd een beetje een dubbel gevoel bij coaches die zelf maar een nieuwe baan creëren; aan de ene kant vind ik het slim bedacht en hoop ik dat ik dat zelf ook zou kunnen als het nodig zou zijn, maar ergens vind ik het ook oneerlijk dat ongeschoolde mensen soms meer kans maken om werk te krijgen dan iemand die zich jarenlang scheel heeft betaald voor een papiertje. Als je nu een coach bent mét een diploma, zoals jij, dan vind ik het weer een ander verhaal.

 14. Amy schreef:

  haha, ik moest even lachen om de clue. Jep, die term coach die hoor je overal, maar wat de ware betekenis ervan is.. who knows

 15. Jolet schreef:

  Hahaha, leuk geschreven!

 16. OMG wat vervelend dat dat op zo’n toontje moet van die meneer de fietscoach zeg hahaha.

  Maar ja… coachen is helemaal hip. Net zo hip als woorden als vintage, groene smoothies en wat nog… 🙂

Laat een reactie achter