Sax and the Pretty.nl

23 jan 2016

Hoe je van je writer’s block afkomt

Geschreven door Femke, in Lifestyle Personal

writer's block
Nu vind ik het best leuk om een paar keer per week mijn eigen hersenspinsels uit te tikken, maar daar heb je ‘m weer: de writer’s block. En dat is jammer en bovendien ook vreemd, want ik wil graag muziek maken én schrijven op het hoogste niveau en voor dat eerste luister ik dagelijks naast het studeren minstens tien playlists helemaal uit om inspiratie op te doen, iets compleet af te keuren, van te genieten of om van te leren, maar om te schrijven doe ik eigenlijk helemaal niets. Ik wacht doorgaans gewoon af als een luie hond of me nog een soort van publiceerbare tekst te binnen schiet – of dat nou over oogschaduw of over pijpen gaat – maar wanneer het toeval wil dat er helemaal niets te schrijven valt en mijn beeldscherm angstvallig wit blijft, laat ik dat maar gewoon zo. Ik ga niet hardlopen, doe geen weekend-columncursus ergens in een bos met tenten en andere wannabe schrijvers zoals ik en op brainstormen zal je me ook nooit betrappen. Nee, in tegendeel. Ik ga uit protest met een zak Doritos – de zwarte, die zijn zo lekker pittig en je weet dat je moet stoppen, maar dat gaat dus niet – op de bank liggen om domweg, al knauwend voor me uit te staren. Zo ook deze week. Totdat mijn blik plotseling bleef zweven bij mijn boekenkast die louter onaangeraakte boeken bevat en toen had ik het: ik moet meer lezen. Stop met het kijken naar waardeloze dansprogramma’s, slechte soaps en talentenjachten op tv, om vervolgens te Googelen naar onderwerpen om over te schrijven en laat je bovendien niet meer overhalen om een zoveelste lijstje te publiceren van jouw happy-moments en andere ellende. Neem je vak als blogger in godsnaam eens serieus en lees voor de verandering een boek of twee! In de hoop dat mijn inspiratie terugkomt ben ik alvast begonnen. En wat lees ik dan? Alles. Elk genre, elk klein, slap boekje dat ik ooit eens gratis erbij kreeg, het grote saaie boek, de miskopen en de bestsellers. Hier komen ze:

*Iemand moet het doen – Sylvia Witteman – en dit exemplaar heeft ze bovendien voor me gesigneerd
*Business Model Generatie – Alexander Osterwalder & Yves Pigneur
*Lieve mama – Esther Verhoef
*The 4-hour Work Week – Timothy Ferriss
*Ik heb je nooit een rozentuin beloofd – Hannah Green
*Het meisje in de trein – Paula Hawkins
*Sletvrees – Sunny Bergman
*Suzy vindt van niet – Peter Buwalda
*Kom hier dat ik u kus – Griet Op de Beeck
*Birk – Jaap Robben

Lezen jullie nog wel? En wat dan?

Reacties

 1. Catherine schreef:

  Ik las vroeger heel veel, maar ik heb het zo druk met mijn studie dat ik daar gewoon niet meer aan toe kwam. Resultaat: kast vol met ongelezen boeken. Precies hetzelfde dus. Met artikelen vind ik het zo lastig om inspiratie op te doen, ofja ik heb genoeg inspiratie, maar of dat nou een artikel is van goede kwaliteit? Fijn geschreven! Lekker lezen die boekjes!

 2. Mariska schreef:

  Ik lees voor mijn studie al zo veel dat ik nauwelijks aan andere boeken toe kom, haha. Ik leen wel eens een boek van m’n vadert, die heeft kasten vol literatuur 🙂

 3. Hahaha ja lezen is voor (bijna) iedereen een goed idee. Ik had een beetje een leesdip op het eind van 2015, dat vond ik echt heel irritant. Ik was Testament of Youth van Vera Brittain aan het lezen, super mooi, maar niet echt een lekker weg lees boek. Dus nu ben ik maar in Bonita Avenue begonnen, die stond hier nog in de kast. En ik moet ook nog een boek over borstvoeding lezen van de kraamzorg organisatie. Dus genoeg boeken om me even zoet mee te houden.

 4. Lyneke schreef:

  Ik lees A L L E S! van thrillers tot boeken over feng shui, yoga, het etiket van de pot pindakaas, tijdschriften…dat is al vanaf dat ik heb leren lezen en het houdt nooit meer op

 5. Jolet schreef:

  Ik lees eigenlijk niet zo heel veel meer, maar vind het nog steeds heerlijk. Ik ben de laatste tijd wat meer van de tijdschriften omdat je dat sneller uit hebt, maar in de zomervakantie ben ik van plan lekker weer wat boeken te verslinden.

 6. Anne-Sterre schreef:

  Ik lees met vlagen. Ik moet hoognodig nieuw leesvoer hebben, momenteel lees ik even geen boek. Hoop dat ik gauw tegen iets leuks aanloop.

 7. Manon schreef:

  Gek genoeg kwam ik niet door het boek een meisje in de trein…. Ik lees echt elke dag nu vind het heerlijk

 8. Sandra schreef:

  Ben het met je eens om de tv en alle andere ‘zooi’ te laten voor wat het is en een lekker boek te pakken. Je kunt daar inderdaad inspiratie uithalen én het is ook nog eens ontspannend. Ik moet echt meer gaan lezen. Vroeger las ik zó veel, maar nu niet meer omdat ik mijn geduld er niet voor kan opbrengen. Irritant! Moet er aan gaan werken…

 9. Bianca Schrijft schreef:

  Lezen doe ik heel graag, helaas heb ik er niet altijd de tijd ervoor. Op dit moment ben ik bezig met Wat Milo zag van Virginia Macgregor en heb Hersenschimmen van Bernlef klaar liggen voor daarna. 🙂 Lezen is heerlijk ontspannend en werkt bij mij ook stimulerend richting schrijven.

 10. José schreef:

  Ik lees heel graag en meestal heel veel boeken door elkaar ook. Ik ben tegenwoordig meer van de inspirerende zelfontwikkelingsboeken. Miracle Morning, Eat that Frog en The Happiness project zijn mijn laatst gelezen boeken. Nu ben ik bezig met On Top van Anna Nooshin. Maar om inspiratie op te doen, blader ik ook graag door tijdschriften en lees ik online artikelen!

 11. Iep schreef:

  Ooooh, ik moet ook echt meer gaan lezen. Maar dat zeg ik nu ook al heel lang. Maar nu ga ik het (hopelijk) echt eens doen hihi. Ik ga het lijstje wel even bij langs.
  Liefs Iep xo

 12. Rosa schreef:

  Precies dit!! Amen! Ik kan niet wachten op deel 3 van de nieuwe detective serie van Jk rowling: een duister bestaan.

 13. jackie schreef:

  Een writers block, ja dat ken ik wel….
  Heel erg veel last van de laatste tijd, zodra er iets in me opkomt moet ik het gelijk uit typen anders is het weer weg..
  Lezen, dat doe ik graag, en zoveel mogelijk… en dan ook nog eens van alles door elkaar..
  toch zou ik daar meet tijd voor willen hebben

Laat een reactie achter