Sax and the Pretty.nl

20 jan 2016

Het nieuwe fashion stuk – de spijkerrok

Geschreven door Femke, in De nieuwe stukken Fashion

spijkerrok
Vroeger droeg ik ‘m omdat het moest: de spijkerrok. Het liefst dan wel met rafelende randjes aan de onderkant, die je zelf met een schaar uit de stof tevoorschijn haalde. Toen ik ze plotseling weer in het straatbeeld zag verschijnen schrok ik me in eerste instantie een hoedje – die zou ik ook eens wat vaker moeten dragen, trouwens! – maar zoals dat met de meeste trends gaat ben ik uiteindelijk toch weer overstag gegaan. Hoe voorspelbaar.

En wat zijn ze kort, de spijkerrokjes. Ik heb het gevoel dat het tijdperk van de langere kokerrokken en de wijd uiteenlopende gewaden pas net is begonnen en nu knippen we er alweer zeker 50 centimeter vanaf. Het classicisme is eveneens een kort tijdperk en loopt van ongeveer 1750 tot 1820, waarin nieuwe instrumenten om de hoek kwamen kijken zoals de piano, dwarsfluit en klarinet. Ook werden in deze tijd de concerten meer openbaar gemaakt en niet meer alleen toegankelijk voor de hogere klasse. Joseph Haydn was een grote naam en zette met zijn muziek het strijkkwartet op de kaart. Hij schreef er 68. Onlangs speelde ik er nog een, bewerkt voor saxofoonkwartet, namelijk The Bird waarin de melodie vaak doet denken aan vogeltjes. Joh.

Of de korte spijkerrok met knopen net zo’n blijvende klassieker is als de strijkkwartetten van Haydn, moet nog blijken. De spijkerrok zelf is dat natuurlijk wel, maar deze nieuwe variant staat nu op het punt om zichzelf te bewijzen. Zeker nu -ie zich ook in mijn kledingkast bevindt en ik moet zeggen: hij biedt mogelijkheden. Hoge A-lijn rokjes waren hier vroeger al een grote favoriet vanwege het hoge Clueless-gehalte en ik betrap mezelf erop dat sinds ik in het bezit ben van deze jongen ik herhaaldelijk quotes als Halloohooo en Ugh! As if! uitspuw. Een waarschuwing: hij is kort met een hoofdletter K. Ik draag ‘m met een zwarte 60 denier panty, een dunne, effen gekleurde katoenen top erin gepropt en daaroverheen een lang en dik vest op de dagen dat ik niet per se wil dat Jan en alleman kan zien wat eronder zit. Op de dagen dat ik dat wel wil – eh… – draag ik ‘m zonder dik vest en met een sweater en hooggehakte enkellaarsjes. De mogelijkheden zijn eindeloos. Net zoals met Haydn’s strijkkwartetten. Ik bedoel, halloohooo.

Reacties

 1. debby schreef:

  Ik bedacht me laatst ook dat ik er weel 1 wilde. Zelf draag ik te weinig rokjes en dat moet ik eigelijk meer gaan doen. Schrijft ondertussen op, haal panty’s

 2. Chelsey schreef:

  Ik vind ze echt tof, die spijkerrokjes. Ik zag ze eerst voorbij komen bij Diana van Disfordazzle. In eerste instantie dacht ik; meh, lame! Maar nu vind ik ze echt geweldig. Nu alleen zelf nog de moed bij elkaar schrapen om er eentje te kopen en ook daadwerkelijk te gaan dragen..

 3. Inge schreef:

  Ik had ooit ook een spijkerrokje maar dan in lichte spijkerkleur. Die vond ik wel mooi, ik houd niet echt van spijkerrokken hahaha. 🙂

 4. irene schreef:

  Leuke rok!! Ik ben alleen niet zo van de spijkerrokjes om ze zelf te dragen.. X

 5. Manon schreef:

  Dit soort rokjes zijn helemaal in nu. Ik vind het wel erg leuk! Zelf draag ik echt nooit rokjes.

 6. Rachelkromdijk schreef:

  ik ben er nooit van geweest heb het ooit gedragen toen ik elf jaar was geloof ik haha

 7. Sanae schreef:

  Ik kan me nog herinneren dat de spijkerrokjes vroeger echt helemaal hip waren. Grappig dat ze nu weer terug zijn. Ik houd van rokjes, maar ik twijfel nog altijd of ik zou wegkomen met een spijkerrokje. Nog geen één tegengekomen die bij mij zou passen. De jouwe is overigens wel erg leuk!

 8. Bertine schreef:

  wat een leuk rokje, ik hou hier wel van!

 9. Anne schreef:

  Jep, ik vind zeker de variant hier op de foto superleuk!
  Ik wordt helemaal enthousiast!

 10. evelien schreef:

  Ah wat tof zo’n rokje! Vind ze echt heel leuk (:

 11. José schreef:

  Leuke rok en wat leuk dat je zo schrijft over klassieke muziek ertussendoor. Ik speel piano, dwarsfluit en viool en heb met mijn viool ook in een strijkkwartet gezeten. Yay voor klassiekers!

 12. Iris schreef:

  Leuke rok! Echt leuk dat ze weer helemaal teruggekomen zijn.

 13. kimmetjekims schreef:

  Deze rokjes zie ik steeds vaker de laatste tijd! Leuk! Zelf heb ik wel rokjes, maar geen spijkerrokjes.. misschien toch maar eens eentje passen om te zien hoe het staat.

 14. De Dotties schreef:

  Ik hou niet zo van spijkerrokjes dus deze trend zal ik toch maar aan me voorbij laten gaan haha. Liefs

 15. Kirsty schreef:

  Deze ziet er leuk uit! Ik droeg vroeger ook regelmatig een spijkerrokje alleen in een wat langere variant, maar toen dat niet meer in was, heb ik dat rokje verbannen haha. Rokjes zijn wel echt één van mijn favoriete kledingstukken, dus eigenlijk zou ik best wel weer een spijkerrokje kunnen gaan proberen!

 16. Anne-Sterre schreef:

  Jaa! Ik haalde laatst de mijne ook weer tevoorschijn, die heeft zo’n tien jaar het daglicht niet echt gezien denk ik :’)

 17. jeapiebel schreef:

  Ik draag af en toe nog wel een korte spijkerrok met een legging. de korte spijkerrok met knopen is een klassieker of niet, staat je vast goed!

 18. Claudia schreef:

  Ik vind de spijkerrok met knopen zoals hierboven nog wel te doen, maar voor mij doen te kort. Vroeger droeg ik echt zoveel spijkerrokjes (met rafels), maar ik zal dat echt niet meer zo snel dragen

 19. Sheila schreef:

  Ik ga nooit mee in trends. Ik denk nu; was de spijkerrok weg geweest dan? Zegt al genoeg toch 😊

Laat een reactie achter