Sax and the Pretty.nl

14 jan 2016

Wat een maand koud föhnen met mijn haar deed

Geschreven door Femke, in Beauty

koud fohnen
Het is iets waar ik niet zonder kan: föhnen. Doe ik het niet en laat ik mijn haar na het wassen drogen aan de lucht, dan wijst de linkerhelft richting plafond, kruipt de rechterhelft schuin omhoog als een klimplant tegen een schutting en nodigt mijn pony uit tot het direct afscheren zodat het probleem maar radicaal uit de weg is geruimd. Ook wanneer ik op reis ga zorg ik altijd dat ik nog een plekje in mijn koffer overhoud voor mijn zwarte blaaskanon.

Zeker drie tot vier keer per week blies ik op de heetste stand erop los, met als resultaat dat mijn haar eindelijk steil was – ja, dat wel – maar zich steeds meer begon te transformeren in een bosje stro en vooral aan de onderkant nogal veel gelijkenissen vertoonde met een ouderwetse bezemkop. Niet mijn beste stijlperiode zou je kunnen zeggen, met een haarstructuur van nul komma nul. Net zo weinig structuur als we horen in de muziek in de twintigste eeuw tot ongeveer 1945: het impressionisme met componisten als Claude Debussy en Maurice Ravel die vooral gingen voor klankkleuren en sfeer.

Als reactie op deze stijlperiode kregen we na 1945 de avant-garde stroming met componisten als Luciano Berio, Karlheinz Stockhausen en een van de meest invloedrijkste: Pierre Boulez. Ze braken op muzikaal gebied met de tradities en zelf doe ik dat ook, op haargebied dan, want al een maand sta ik te bibberen van de kou tijdens het föhnen, omdat ik ‘m bij wijze van een test op de koude stand zet. En dat begint zijn vruchten af te werpen, hoewel, ik moet zeggen dat na de eerste keer mijn haar er al minder heetgebakerd uitzag. Voor het föhnen gebruik ik een drupje Kérastase Elixir Ultime en na afloop nogmaals. Na een maand is mijn haar na het koud föhnen niet meer pluizig, minder dof, glanst zelfs zo nu en dan, breekt minder snel af tijdens de uitvoering van vreemde knot-capriolen en ik durf zelfs een zwarte trui te dragen zonder dat ik bang ben dat mijn dode, blonde haar als een bos stro op mijn schouders rust. Daarnaast is mijn föhn gedegradeerd naar twee oproepen in de week, want mijn haar wordt door het plotselinge gebrek aan hitte tevens minder snel vet en daarmee is mijn hoofdhuid in zijn nopjes.

Zo zie je maar dat breken met de tradities zo nu en dan goed uit kan pakken. Uiteraard is mijn haar allang en nog steeds dood. Degene die het ‘t langst heeft volgehouden is Pierre Boulez. Hij overleed vorige week op 90-jarige leeftijd als allerlaatste van de avant-garde stroming.

Meer SATP?
Beauty: Dior Glow Maximizer Light Boosting Primer
Lifestyle: SATP Playlist – 3 keer zo licht als Chanel Poeder
Beauty: 2016 wordt een saai jaar. Qua foundation.

Reacties