Sax and the Pretty.nl

16 dec 2015

5 tips – plannen voor chaoten

Geschreven door Femke, in Career

plannen tips
Afspraken vergeten, honderd leuke plannen hebben, maar niet weten waar je moet beginnen, het gevoel hebben alsof je hoofd een laptop is waar constant 30 tabbladen open staan en aan het einde van de dag is er niets, maar dan ook niets van al die plannen terecht gekomen. De Duitse componist Felix Mendelssohn zou precies weten waar ik het over heb, behalve dat met die laptop dan, want die hadden ze nog niet rond 1820. In die tijd was hij 11 jaar en had hij al talloze ideeën voor toekomstige composities, maar zijn vader was rijk genoeg om voor hem een privéorkest te regelen om zijn plannen uit te kunnen voeren. Zelf moet ik het doen met een agenda, een Moleskine opschrijfboekje en Wunderlist. En dan?

1. Doe een stapje terug, van een digitale naar een papieren agenda. Kies er een waarbij je in een oogopslag een overzicht hebt van de hele week. Agenda’s met een dag per pagina zouden verboden moeten worden. Tenzij je Bridget Jones heet en je zo’n soort agenda als dagboek gebruikt. Bij haar zijn de gevolgen overigens ook niet te overzien.

2. Koop een nieuw en stevig notitieboek, bijvoorbeeld van Moleskine, dat je makkelijk overal mee naartoe kunt nemen en gooi al je andere 22 exemplaren met losse flodders aan ideeën per direct in de open haard.

3. Schrijf alle ideeën die je hebt METEEN op. Laat je niet ompraten door de oh dat onthoud ik wel-gedachte. Geen excuus. Al is het nog zo onbenullig, schrijf het op. Dat boekje moet vol.

4. Chaoten krijgen na middernacht vaak de beste ideeën. Ook al lig je in bed, schrijf ze op. Anders blijven ze door je hoofd zweven en je slaapt nu eenmaal beter wanneer je hoofd leeg is. Dan kun je ze morgen mooi uitvoeren.

5. Maak op zondag de planning voor de aankomende week en maak per dag een lijst. Maak sowieso lijsten tot je erbij neervalt. Van wishlist tot bucketlist, dit kan in de gratis app Wunderlist. Gebruik deze voor de meest uiteenlopende taakjes, van nutteloos tot zeer belangrijk. Deze nutteloze taakjes blijken overigens ineens veel minder nutteloos te zijn wanneer je ze toch vergeten bent, zoals het maken van een thumbnail bij een nieuwe video of in mijn geval, een bepaald stuk studeren. Begin te oefenen met het invoeren van dit soort kleine taken in Wunderlist en ontdek de lol van het afvinken. *Pling.

Het mag dan een hoog ja dûh-gehalte hebben, maar zie je als chaoot maar eens te redden zonder degelijke planning als het om plannen gaat. Sinds heden krijg ik tien keer zoveel werk gedaan. Nog steeds niet zoveel als Mendelssohn voor elkaar kreeg trouwens. Dat privéorkest staat dan ook nog steeds onafgevinkt op mijn wishlist.

Let op: je kunt nog tot 17 december meedoen aan mijn winactie!

Meer SATP?
Winactie: Winactie – make-up, mannen en Mozart
Fashion: Het sterven van de coltrui
Video: Hoe ik Janine Jansen zou opmaken

Reacties

 1. Melle schreef:

  Dit is een geweldig begin van de dag! Ik dacht namelijk dat ik best wel old-school was met mijn notitieboekje waar ik al mijn gedachten en plannen in opschrijf. Nou niet dus, supergoed bezig! Yes 🙂

 2. Hele goede tips! Ik moet mijn ideeën ook altijd meteen opschrijven, anders vergeet ik het zo weer.

 3. Nancy schreef:

  Wat een goeie app! Mega handig voor boeken te lezen, verjaardagswensen en andere lijstjes die nu overal en nergens slingeren ( mn in mn hoofd)! Tnx voor de tip!

 4. Anna schreef:

  Fijn! Vooral werken met een planning werkt goed, daar geloof ik heilig in. Ben ook bang dat ik anders alles ga vergeten… Haha! Lastig wel vind ik, om een stapje terug te doen. Maar soms echt even belangrijk. Fijne tips!

 5. Kiss & Make-up schreef:

  Ik ben van nature iemand die graag en goed plant en organiseert en ik word heel zenuwachtig van chaos, maar toch zijn het handige tips!

 6. sunny mama schreef:

  Zelf ben ik ook nogal chaotisch en misschien daarom juist een grondige hekel aan plannen. Brrrr, hou ik in het geheel niet van!

  Wat ik mezelf wel heb aangeleerd, is om net zoals jij alle ideeën meteen op te schrijven. Soms zitten daar goede ideeën tussen, soms minder goeie, maar ik vind het altijd zonde als ik me een idee niet meer kan herinneren.

 7. Nesrin schreef:

  Ik ben een chaoot en dan ook eentje die altijd te laat is.

 8. Manon schreef:

  Goede tips. Vooral het gelijk opschrijven van je ideeën haha

 9. Amy schreef:

  Ik zweer bij papieren agenda’s en notitieboeken, het geeft zoveel helderheid en overzicht!

 10. Charelle schreef:

  Leuke tips! Ik ben zelf vrij gedisciplineerd als in dat ik altijd alles consequent doe zonder smoesjes. Maar in plannen ben ik echt heel chaotisch. Geen agenda, overal losse briefjes etc. Dus de tips komen zeker van pas!

 11. Marushi schreef:

  Handige tips! Ik maak zelf altijd lijstjes en die werk ik dan in een dag af. Dat werkt voor mij echt het beste. Ook op mijn werk maak ik altijd een lijst voor wat er op die dag moet gebeuren. Vele overzichtelijker. -x-

 12. Desiree schreef:

  Als chaoot komen die punten wel heel herkenbaar voor haha! Door de jaren heen weet je gelukkig steeds beter hoe je er mee om moet gaan! 😉 X

 13. Rachel Kromdijk schreef:

  Hele handige tips meid! ik ben ook gedisciplineerd maar ik heb ook altijd notitieboekjes en daar schrijf ik ook van alles in! liefs

 14. Inge schreef:

  Hahah ja handige tips! Ik moet dingen ook nog meer opschrijven. Soms denk ik dat ik het wel onthoud en de volgende ochtend ben ik in lichte paniek omdat ik het mij écht niet meer kan herinneren. 🙂

 15. Carmen schreef:

  Ik kan absoluut niet zonder plannen. Ik heb een wekelijkse planner waarin ik de standaard dingen die ik iedere dag doe in heb staan en in de loop van de week komt daar altijd heel veel bij. Wunderlist is ook echt een life saver.

 16. Sofie Katelijne schreef:

  handig lijstje! Een boekje bijhouden om ideëen en inspiratie in bij te houden is altijd handig!

 17. Hilde schreef:

  Ik krijg inderdaad heel vaak ’s avonds ideeën, eerst typte ik ze altijd snel in mn telefoon (in de app Colornote), maar het gevaar is dat ik dan ook meteen nog even snel op Instagram/YouTube/etc ga rondneuzen.. Dus ik ben heel blij dat ik een mooi notitieboek heb gekregen vandaag; de eerste lijstjes staan er al in! 🙂

 18. Jana schreef:

  Ik plan meestal mijn week op zondag 😀 Ik vind het ontzettend handig om een overzicht te zien van heel mijn week ^^

 19. Sanae schreef:

  Handige tips! Ik kan niet meer zonder mij Moleskine!

 20. jeapiebel schreef:

  Goede tip. Als iets moet gebeuren schrijf ik vaak op een stuk papier en dan voer ik het uit. Notitieboek vergeet ik altijd. Als het maar werkt voor jezelf. Als ik in bed lig dan blijf ik liggen. Ik ben te lui om mijn ideeen nog te gaan opschrijven. 😉 Eigenlijk is het beter om wel te doen.

 21. Mariska schreef:

  Ik kan echt lekker chaotisch zijn! Ik heb dan geen notitieboek maar wel een soort notitie app op m’n telefoon. Handig, want ik heb bijna altijd dat ding wel in m’n handen of binnen een straal van een meter. Handige tips 🙂

 22. Jeanine schreef:

  Hier ook een chaoot die overigens midden in de nacht nog zit te typen omdat dan de beste ideeën komen. Sinds ik ben gaan bloggen heb ik inderdaad geleerd dat je overal notitieblokjes moet hebben, als het ff kon ook in de douche, of tijdens het uitlaten van de hond, want daar krijg ik ook altijd inspiratie haha. Evernote is overigens een handige app om rondzwevende gedachten mee te vangen.

 23. Loene schreef:

  Handige tips, Femke! Ik ben zelf een echte chaoot… ik heb vanalles in m’n hoofd wat ik wil en moet doen, maar zoals je al schrijft: er komt na het einde van de dag helemaal niks van. Ik ga deze tips zeker meenemen, misschien helpen ze wel 🙂

 24. Lizzy schreef:

  Wat een fijne tips! Ik ben niet echt een chaoot, maar ik ken wel mensen in mijn omgeving die dat zijn! Een planning maken is heel belangrijk als je chaotisch bent! Het brengt veel rust in je hoofd.

 25. Vandaagismooi.nl schreef:

  Wat een ontzettend leuke blog heb je en dit artikel vind ik echt briljant. Zo doe ik het ook omdat ik anders alles vergeet haha. Hele goede tips!

 26. Eva schreef:

  Hmmm ik dacht dat ik nogal ouderwets was met mijn lijstjes en boekjes. Maar nu lees ik jouw tips en dan voel ik mij helemaal niet zo oud, haha!! Ik gebruik nog een ouderwetse agenda. Heerlijk om overzicht te hebben en alles weg te strepen wat ik heb gedaan! Leuk artikel!
  Liefs, Eva

 27. saskia schreef:

  Alle ideeën direct opschrijven doe ik ook. Ik gebruik hier vaak mijn iPhone voor maar heb thuis ook een boel lijstjes haha. Bij de hema hadden ze eens hele handige planners waar je dag voor dag in kon schrijven, die gebruik ik nog steeds. Kan ze alleen helaas niet meer vinden in de winkel 🙁

 28. Hanne schreef:

  Ooh ja ik krijg inderdaad een hele hoop ideeën binnen wanneer ik in mijn bed lig. Wanneer ik hier ’s morgens op terug kijk zitter er soms hele goeie tussen, maar soms blijkt dat idee dat ik ’s nachts oh zo geweldig vond, echt belachelijk te zijn haha