Sax and the Pretty.nl

12 dec 2015

Het sterven van de coltrui

Geschreven door Femke, in Fashion

coltrui
coltrui
coltrui
coltrui
Wie heeft in godsnaam bepaald dat de coltrui sinds heden weer hip is? Ze zijn voor mij nogal een uitdaging om te dragen, omdat ik bij het woord coltrui gelijk terug moet denken aan hoe mijn moeder vroeger bij het verschijnen van Marco Borsato op tv riep: “Oh, kijk wie we daar hebben. De zingende coltrui.” Na een grondig onderzoek van mijn kant heb ik ontdekt dat Marco zelfs nu zichzelf nog verontschuldigt voor zijn kledingkeuze, want als je in IJsland een videoclip opneemt en je koffer blijkt bij aankomst niet te zijn aangekomen, moet je gaan shoppen. En laten ze in IJsland nou net gek zijn op een lekker warm colletje. “Sorry, kan er niks aan doen,” zei de coltrui.

De coltrui stond voor mij gelijk aan oubolligheid, kriebelende nekken; een gestorven fashion-item. Maar pas na hun dood genieten de meeste toppers de grootste roem. Kijk naar Wolfgang Amadeus Mozart die tijdens zijn leven ook al wel de nodige positieve en negatieve aandacht kreeg, bijvoorbeeld na het schrijven van zijn opera Le nozze di Figaro die samen met de opera’s Cosi fan tutte en Don Giovanni tot de Grote Italiaanse Drie van Mozart behoren. Mozart is de eerste componist die na zijn dood in 1791 niet in de vergetelheid is geraakt.

Zo ook de coltrui, want daar is -ie weer. Gestorven, maar niet vergeten. Hij heeft zelfs nog een twist gekregen, want als je echt hip wil zijn prop je de punten van je haar in je col; de zogenaamde hair tuck. Even nog wat nonchalante plukjes eruit vissen, een chagrijnig gezicht opzetten en net doen like you don’t care. Alsof na een bezoekje aan de wc per ongeluk je rok in je panty zit gevouwen. Zo zal de coltrui altijd wel weer een manier vinden om te blijven bestaan. Net als Mozart.

Meer SATP?
Video: Hoe ik Janine Jansen zou opmaken
Columns: Hou toch eens je kop!
Beauty: Estée Lauder ANR. Hij is op. Wat nu?

Reacties