Sax and the Pretty.nl

14 nov 2015

Het syndroom van Moleskine

Geschreven door Femke, in Personal

moleskine
moleskine
Sinds het begin van mijn blog krabbel ik hier en daar wat losse flodders neer. Ik begon met een notitieboekje, die zich steevast in mijn handtas bevond. Omdat mijn tassencollectie erom vraagt zo nu en dan van tas te wisselen, raakte het boekje in de vergetelheid, ergens in een donkere hoek van mijn kast en kocht ik een nieuwe. Ik was in de ban van lijstjes maken en dus stierf ook dit nieuwe en met bloemetjes bedrukte boekje een nare dood nadat ik het compleet had uitgescheurd voor het maken van boodschappenlijstjes. Dit patroon heeft zich nog een stuk of zeven keer herhaald en dus dwarrelen de ideeën, al dan niet voor mijn blog, overal en nergens een beetje rond in blauwe, knalroze, gebonden, afscheurbare en half volgepende notitieboekjes, met als gevolg een hysterisch geblader om dat ene briljante idee weer terug te vinden.

Hoewel ik heel erg kan genieten van het geluid dat de app Wunderlist produceert wanneer je een taak uit je to do list afvinkt, miste ik het schrijven. Ik besloot weer opnieuw te beginnen, maar het deze keer goed aan te pakken en dus kocht ik een van de befaamde notitieboeken van Moleskine. Alle grote ideeën zijn immers, wanneer je even teruggaat in de tijd, begonnen in kleine, zwarte opschrijfboekjes die zich in de 19e eeuw al in de binnenzakken van de grootste kunstenaars bevonden. Zo kon Van Gogh alvast even een schetsje krabbelen wanneer hij een wandelingetje maakte langs de graanvelden in de Provence en het thuis verder uitwerken. Wat nou als ze in die tijd ook een versie hadden met notenbalken erin? Of misschien tekende de inmiddels volledig dove Beethoven in 1818 die wel zelf in zijn notitieboek voordat hij aan een wandelingetje begon en leidden deze notities later tot zijn 9e symfonie in d mineur.

Het voltooien van een taak in je Moleskine geeft het soort voldoening dat Beethoven ook gehad moet hebben na zijn negende symfonie en dus ging hij snel verder met notities maken voor zijn tiende. Halverwege, in 1827, overleed hij. Zo ontstond “het 9e symfonie syndroom” waarbij vele componisten na Beethoven bang waren om de grens van 9 symfonieën te bereiken. Ik tel de notitieboekjes die op het punt staan om in de prullenbak te verdwijnen. Er gaat een schok door me heen. Het zijn er 9. De tiende, mijn nieuwe Moleskine, kijkt me met grote, lege bladzijden aan. Ik pak een pen en begin te schrijven. Wedden dat ik deze vol krijg?

Meer lezen?
Lifestyle: Yoga. Hoe doen mensen dat?
Fashion: Brogues – Een brok ellende?
Beauty: En zo verwijder je make-up

Reacties

 1. Maggie schreef:

  Ik heb een Moleskine met ruitjes. Ik gebruik het voor mijn dagplanning. Elke dag een pagina met de planning, wat ik eet en hoeveel ik drink. Dat paste allemaal niet in mijn filofax. Die gebruik ik voor mijn afspraken. Ik ben dus ook fan. En ik heb al veel meer dan 9 boekjes vol geklad…

 2. Anna schreef:

  Ik heb dus nog steeds geen Moleskine, maar hoor echt iedereen erover. Misschien dan maar een agenda kopen van Moleskine, want ik heb er nog geen voor het komende jaar. Schrijven is inderdaad fijner dan alles op je telefoon bijhouden, mee eens! Lang leve lijstjes en pennen.

 3. Inge schreef:

  Ik heb laatst weer een notitieboekje gekocht in mijn lievelingskleur, yay! Deze ligt nog vers en ongeschreven te wachten tot hij gebruikt kan worden. Bij alles den ik: ik heb een nieuw notitieboekje nodig! 😀 Terwijl ik er nog best wel ergens één heb liggen.

 4. Lyneke schreef:

  Zelf probeer ik dit toe te passen in mijn moleskine:

  http://bulletjournal.com/get-started/

 5. Florentine schreef:

  Ik wil er nou eigenlijk ook wel heel erg graag een!

 6. Babs schreef:

  Ik heb even gegoogeld naar Moleskin (leuke titel trouwens, ik dacht dat het een aandoening was ;)) want ik ken het merk niet.
  Ik ben ook zo een chaoot met opschrijfboekjes, het afscheuren herken ik ook.
  Soms ga ik alle krabbeltjes braaf verzamelen, maar soms is het hopeloos zoeken…
  Ziet er strak uit, hoop dat je deze mooi vol krijgt!

 7. Angèlique schreef:

  Is het erg dat ik gelijk naar de winkel wil om zo’n notitieboekje te kopen? Haha. Ik heb er nog een aantal liggen die nodig volgeschreven moeten worden.

 8. Kirsty schreef:

  Voor mijn boodschappen gebruik ik altijd Wunderlist, maar to-do lijstjes maak ik toch wel graag in een notitieboekje, dat heeft toch wel echt iets 🙂

 9. Linda schreef:

  Ik ben een newbie want ik heb nog niet van Moleskine gehoord. Momenteel zweer ik bij mijn Filofax to do list haha.
  Trouwens je schrijft lekker vlot en leuk met de vergelijkingen naar Beethoven en naar jou zelf.

 10. Nicole schreef:

  Wat zijn Moleskine boekjes mooi zeg. Ik wil er ook echt eentje!

 11. Nesrin schreef:

  Wat maakt dit notitieboekje zo bijzonder? Ik had er laatst één in mijn hand maar legde deze terug want digitaal of papier het lukt mij toch niet 😉

  Good luck to you!

 12. Evelien schreef:

  Moleskine boekjes zijn super fijn en hebben op de een of andere manier iets ‘magisch’

 13. Loes schreef:

  Haha, zo herkenbaar! Ik ben ook echt fan van Moleskine-boekjes. Ik heb voor volgend jaar een heuse Star Wars agenda van Moleskine: een win-win, want ik hou van Star Wars en van Moleskine.

Laat een reactie achter