Sax and the Pretty.nl

5 nov 2015

Yoga. Hoe doen mensen dat?

Geschreven door Femke, in Personal

yoga
Op een woensdagavond begaf ik me tussen een grote groep zeer serieus ingestelde yoga-cursisten met flitsende yogaleggings, yogasweaters met pakkende teksten erop gedrukt zoals “aimer la vie” en felgekleurde yogamatjes. Zelf droeg ik een wijde joggingbroek met de meest lompe Nike’s die ik nog ergens achterin mijn kast vond. Een yogamatje had ik niet, dus wees men mij op de stapel matjes in de hoek van de zaal en ik zocht er een uit met zo min mogelijk zweetvlekken erin. Eenmaal liggend op mijn matje probeer ik de instructies van de docent op te volgen. Haar hoofd trilt constant en ze houdt haar ogen gesloten alsof ze contact heeft met een wereld die ik niet ken. Haar lange, zilveren oorbellen rinkelen vrolijk mee en overstemmen hiermee het keyboard dat op de achtergrond zweverige klanken aanslaat. Met een opgetild hoofd en schuin oog houd ik haar constant in de gaten, want ik merk al dat wanneer ik dit niet doe, ik de oefeningen net iets anders interpreteer dan mijn medecursisten, die als geprogrammeerd en volledig synchroon zichzelf in de meest ingewikkelde posities manoeuvreren.

Op een been staan lukt me nog net, maar variaties op dit thema resulteren in een ernstige evenwichtsstoornis en ik merk al dat een paar van mijn soepel bewegende buurvrouwen mij enigszins geërgerd aankijkt. Een oefening waarbij men in liggende positie eerst de knieën naar de neus trekt en vervolgens in een soepele beweging door de benen over het hoofd zwaait en de voeten op de grond achter het hoofd laat landen, is voor mij het toppunt en ik voel vanuit mijn tenen de slappe lach opkomen. Wanneer ik iets verderop ook nog meen te vernemen dat iemand in deze houding iets van lucht laat ontsnappen, houd ik het niet meer. Mijn gegiechel komt zelfs uit mijn neusgaten en de tranen rollen over mijn wangen. De docent ontwaakt uit haar trance, zet een paar uitpuilende ogen op en roept hysterisch of de dame die haar les niet serieus neemt, zo snel mogelijk de ruimte wilt verlaten. Ik sta op en loop proestend richting deur, maar ze houdt me tegen. Of ik eerst nog even mijn matje wil terugleggen. Ik pak het op en loop ermee door de zaal, struikel erover en duw daarbij iemand omver die net op dat moment in Zonnebloem positie (of hoe heet dat?) staat. Ik stamel iets dat op excuses lijkt en gooi de deur achter me dicht. Nooit meer.

Maar nu zoek ik toch iets van ontspanning en heb ik besloten om het thuis rustig aan op te bouwen, wat yoga betreft. Met een video op YouTube die je zo nu en dan een stukje kunt terugspoelen en in plaats van weeïge keyboards het tweede deel van het strijkkwintet in C van Franz Schubert dat hij in de zomer van 1828 schreef. De drie middenstemmen en de eerste viool die daar zijn versiering overheen speelt, met de pizzicato (zeg maar; tokkelen of plukken) begeleiding van de tweede cello werkt letterlijk verstillend. Als ik hiernaar luister krijg ik mijn benen tenminste wél over mijn hoofd gevouwen. Dat scheelt. Hoe ik weer uit deze benarde positie ga komen, weet ik nog niet. Gelukkig duurt het deel ruim 14 minuten. Adem in, adem uit.

Reacties

 1. Chelsey schreef:

  Haha wat leuk geschreven! Ik zou mijn lach ook niet kunnen inhouden tijdens zo’n les. Een vriendin had al meerdere keren gevraagd of ik een keer meeging naar een yoga les, but no way. Ik doe het veel liever thuis, op mijn gemak en zonder het gevoel te hebben dat mensen naar mijn staren omdat ik wellicht iets verkeerd doe.

 2. Maggie schreef:

  Ik zie het helemaal voor me, als een filmpje, hoe jij daar in elkaar gevouwen in de slappe lach schiet… Hilarisch… Yoga is voor mij niets, ik houd het liever bij mindfulness en luister af en toe mantra’s met een wierookje erbij. Ook lekker zweverig… 😉

 3. Ernie schreef:

  Ik heb ooit een yoga les gevolgd. Op zich wel aardig, yoga alleen bij de zeer rustige adem in adem uit momenten val ik in slaap. Ook al geen succes op een yogales.

 4. Vlijtig Liesje schreef:

  Dat is ook niet erg zen van die yogajuf om zo boos te worden! Je zou ook kunnen zeggen dat er heel veel spanning bij je los kwam door de yoga, en is het daar niet voor?!

 5. Silkeblogs schreef:

  Haha supergrappig! =D

 6. Manon schreef:

  Hahaha oops! ik zie het al voor me! Gelukkig bestaat er ook Youtube om zulke dingen uit te proberen!

 7. saskia schreef:

  Ik heb dus echt ontzettend moeten lachen om je blogje, echt geweldig 😀 Ik zit op Yoga en vind het echt heel fijn. Alhoewel het bij ons wel wat anders is dan hoe jij omschrijft hahaha.

 8. Inge schreef:

  Hahaha oepsie! Het lijkt me wel erg leuk om Yoga lessen te doen, maar daar ben ik op dit moment nog niet aan toe 🙂

 9. Anne-Sterre schreef:

  Als ik er het geduld voor had..

 10. Storia Dolce schreef:

  hahah, kei leuk geschreven.

 11. DQ schreef:

  Weer erg leuk geschreven 🙂 Ik wil eigenlijk ook wel eens yoga gaan proberen en dan ook het liefst vanuit mijn vertrouwde kamertje. X

 12. debby schreef:

  Ik zou het besterven als die vrouw dat tegen mij had gezegd hahah.

 13. Haha! Wat is dit een uniek, leuk artikel! Supergrappig geschreven!

 14. Lizzy schreef:

  Wat een leuk geschreven artikel! Wel fijn dat je nu weet dat zo’n yogales niks voor je is. Thuis voelt het toch wat prettiger om te oefenen! Heel veel succes nog met yoga!

 15. Anna schreef:

  Hahahaha, oepsie! Ik zie dit echt helemaal voor me, my god. Die yogahype toch! Wel veiliger om het gewoon lekker thuis te proberen :).

 16. Joycerdt schreef:

  Hahaha geweldig geschreven, zag het al helemaal voor me.

  Lfs.x

 17. jeapiebel schreef:

  Al wordt je de deur uitgestuurd van de yogales, toch vindt je de plek in je hart om de yoga van youtube op te zoeken. Zo slecht resultaat is het niet. 😉 Ik persoonlijk hou heel veel van yoga, door de oefeningen ben ik ook vrij lenig en in evenwicht. Ik doe mijn yoga ook gewoon thuis hoor, lekker rustig.

 18. Judith schreef:

  Hahaha ik snap het ook niet! Ik heb mezelf in posities gekregen waarvan ik niet zeker meer wist of ik er nog wel uit kwam… XO

 19. Izzy schreef:

  Gniffel, dat heb je erg vermakelijk beschreven! Ik weet niet of alle Yoga lessen vergelijkbaar zijn, maar voor mij persoonlijk klinkt het allemaal te zweverig. Ik houd het maar bij hardlopen en Pilates 😉

 20. Kiss & Make-up schreef:

  Ik doe yoga en ik vind ’t heerlijk. Maar van dat zweverige spirituele gedoe hou ik niet, bij mij draait ’t om spieren versoepelen en versterken.

 21. Nesrin schreef:

  Geweldig geschreven! Ik wil beginnen met yoga en ben er nu een boek over aan het lezen.

 22. Mariëlle schreef:

  Ik heb nog nooit een les geprobeerd, wel eens thuis, maar ik zoek de tijd ervoor niet te maken haha!

 23. Sytse schreef:

  Hahahah hilarisch! Ik vind yoga juist heel fijn! Ik doe het ook voornamelijk thuis hoor omdat ik hier in Den Helder nog niet echt op zoek ben gegaan naar een nieuwe yoga school. Ik woon hier ook nog maar sinds februari 😉

  Als je yoga lastig vindt kun je ook eens beginnen met Bodybalance. Dat is een mix van yoga, poweryoga en pilates. Dat is qua houdingen iets gemakkelijker dan echt yoga. Tenminste, dat vind ik.

 24. Sas schreef:

  Ik heb het ook een aantal keren geprobeerd, maar niets voor mij dat Yoga (jammer genoeg)

 25. Chris schreef:

  Wat een grappig verhaal, het zou mij ook zomaar kunnen overkomen. Beetje vreemd dat deze yogajuf je in het begin niet even geholpen heeft.

 26. Neelke schreef:

  Ik lag echt helemaal dubbel van het lachen om dit stukje, wat schrijf je toch heerlijk. Ik heb dit artikel genoemd in mijn lijstje met favoriete blogposts van afgelopen week. Ik hoop dat je dat leuk vind!
  http://www.thedutchchronicles.com/lifestyle/tuesday-ten-de-leukste-blogposts-van-afgelopen-week/

 27. Henrieke schreef:

  Wat zonde dat die les niet zo’n succes was! Yogales kan zo fijn zijn, ook als je niet zo flexibel bent! En wat idioot dat je gewoon bent weggestuurd. Volgende keer een andere docent proberen?

 28. Rosa schreef:

  Hahaha heerlijk om zo een ervaring te verwoorden! Goed gelukt:)

Laat een reactie achter