Sax and the Pretty.nl

28 okt 2015

Brogues – een brok ellende?

Geschreven door Femke, in Fashion

brogues
brogues
Schoenen die eigenlijk een praktisch doeleinde hebben komen steeds meer in de mode. Denk aan Uggs. Wanneer hebben wij nu voor het laatst door een meter sneeuw moeten banjeren? Of Birkenstocks, die het hebben van moeilijke voeten ineens tot een ware hype bombardeerden. “Ja, ik draag Birckenstocks, heb ze in alle kleuren, maarja, ik heb dan ook moeilijke voeten.” Dat is net zoiets als het dragen van een bril zonder glazen op sterkte. Wat is er gebeurd met de dames die op naaldhakken een strandwandeling gaan maken? Bovengenoemde schoenen pronken tegenwoordig zelfs al onder menig cocktailjurk op de rode loper. Zo ook de brogues.

Oorspronkelijk komen ze uit Schotland, de schoenen met de gaatjes. Voordat ze op rode lopers, bij corpsballen, gangsters, zelfingenomen zakenmannetjes en jazzmuzikanten favoriet werden, waren ze op de drassige en modderige ondergrond in Schotland erg handig, want door de perforaties kon het water dan weer makkelijk uit je schoenen lopen. Had de Duitse componist Felix Mendelssohn maar een paar van deze schoenen toen hij in 1829 per stoomboot vanuit Engeland naar Schotland vertrok, want zijn schip kwam in een zware storm terecht. Dit voorval heeft hem geïnspireerd tot het schrijven van zijn derde symfonie in a mineur die ook wel de “Schotse Symfonie” wordt genoemd. Dit is vooral goed te horen in het tweede deel, waarin naar verluidt Schotse volksmelodieën zijn verwerkt. Hij zou er in totaal 15 jaar over hebben gedaan om de symfonie te voltooien, maar hij stond er dan ook om bekend om zijn muziek constant te reviseren.

En reviseren doe ik ook constant, wanneer het om mijn outfit gaat dan. Want ik heb ze gekocht, brogues. Naaldhakken kunnen echt niet meer. En dus sta ik hier voor de spiegel naar mogelijkheden te zoeken om mijn nieuwe, toch wel mannelijke veterschoenen, te combineren. Wat heb ik een korte beentjes ineens. En wat een klutsknieën. Mijn hielen doen een beetje zeer, maar om nu te zeggen dat mijn hooggehakte lakschoentjes lekker zitten…Gelukkig zijn ze hip. Vandaag ga ik er drie concerten op spelen. Op een begraafplaats in Amsterdam nota bene. Terug naar de modder.

Reacties