Sax and the Pretty.nl

12 dec 2015

Het sterven van de coltrui

Geschreven door Femke, in Fashion

coltrui
coltrui
coltrui
coltrui
Wie heeft in godsnaam bepaald dat de coltrui sinds heden weer hip is? Ze zijn voor mij nogal een uitdaging om te dragen, omdat ik bij het woord coltrui gelijk terug moet denken aan hoe mijn moeder vroeger bij het verschijnen van Marco Borsato op tv riep: “Oh, kijk wie we daar hebben. De zingende coltrui.” Na een grondig onderzoek van mijn kant heb ik ontdekt dat Marco zelfs nu zichzelf nog verontschuldigt voor zijn kledingkeuze, want als je in IJsland een videoclip opneemt en je koffer blijkt bij aankomst niet te zijn aangekomen, moet je gaan shoppen. En laten ze in IJsland nou net gek zijn op een lekker warm colletje. “Sorry, kan er niks aan doen,” zei de coltrui.

De coltrui stond voor mij gelijk aan oubolligheid, kriebelende nekken; een gestorven fashion-item. Maar pas na hun dood genieten de meeste toppers de grootste roem. Kijk naar Wolfgang Amadeus Mozart die tijdens zijn leven ook al wel de nodige positieve en negatieve aandacht kreeg, bijvoorbeeld na het schrijven van zijn opera Le nozze di Figaro die samen met de opera’s Cosi fan tutte en Don Giovanni tot de Grote Italiaanse Drie van Mozart behoren. Mozart is de eerste componist die na zijn dood in 1791 niet in de vergetelheid is geraakt.

Zo ook de coltrui, want daar is -ie weer. Gestorven, maar niet vergeten. Hij heeft zelfs nog een twist gekregen, want als je echt hip wil zijn prop je de punten van je haar in je col; de zogenaamde hair tuck. Even nog wat nonchalante plukjes eruit vissen, een chagrijnig gezicht opzetten en net doen like you don’t care. Alsof na een bezoekje aan de wc per ongeluk je rok in je panty zit gevouwen. Zo zal de coltrui altijd wel weer een manier vinden om te blijven bestaan. Net als Mozart.

Meer SATP?
Video: Hoe ik Janine Jansen zou opmaken
Columns: Hou toch eens je kop!
Beauty: Estée Lauder ANR. Hij is op. Wat nu?

Reacties

 1. Melle schreef:

  Haha zoooo herkenbaar! Vooral dat jeugdtrauma. Ik verbaasde me er ook al over. Hoe kan het dat deze trui weer hip is? Als je zwicht en er eentje aan doet, weer je het. Hè, verdorie dat zit stiekem best lekker..

 2. Roefke schreef:

  Ik vind die coltrui je best goed staan hoor haha! Waar heb je die grijze vandaan?

 3. Marushi schreef:

  Ik vind ze altijd bij andere mensen super leuk eruit zien. Alleen bij mij vind ik ze vreselijk. Ik krijg het er altijd benauwd van, het zit niet lekker. Echt helemaal niks voor mij! -x-

 4. Amy schreef:

  Sommige dingen hoeven wat mij betreft niet opnieuw in de mode te komen. De coltrui is er een van.. Vind het soms erg leuk staan bij anderen, maar mij flatteert het niet. Ik denk bij een coltrui trouwens meteen aan statisch haar, maar dat ligt vast aan mij haha 😉

 5. jeapiebel schreef:

  Ik heb een haat/liefde verhouding met coltrui. Ze staan me niet, maar het is zo lekker warm. Ah waarom ook weer niet. 😉

 6. Anne-Sterre schreef:

  Ik heb dat vroeger volgens mij wel gedragen.. Ik vind ze wel leuk, maar nu staat het me denk ik niet meer. Ik ben nog niet zo ver overtuigd dat ik het wel leuk vind, dat ik het uit wil proberen.

 7. Mariska schreef:

  Ik vind deze je wel prima staan, maar stiekem houd ik helemaal niet van coltruien..

 8. cato weemaes schreef:

  Ik ben echt helemaal dol op de coltruien,ik kan er niet genoeg hebben hahahaha !

 9. Cindy schreef:

  Ben er wel fan van, heb regelmatig keelontsteking dus zonder sjaal is een coltrui wel een uitkomst. Blij dattie in in, gelijk voorraadje aanleggen.

 10. Anna schreef:

  Haha, heerlijk! Ik moet zeggen dat ik eerst best even moest wennen aan de coltruien trend, maar vind ‘m toch wel leuk. En lekker warm <3 (koukleum hier).

 11. Rachel schreef:

  Je foto’s zijn altijd zo onwijs scherp echt prachtig! ik vind het altijd weer wennen wanneer ik ze aan heb (als ze maar niet te strak zitten ) dan krijg ik amper lucht en krijg ik drie dubbele onderkinnen haha!

 12. Ayla schreef:

  Haha, wat schrijf je leuk! Ik draag ze zelf ook echt niet graag, maar bij jou vind ik ze wel heel mooi eigenlijk! x

 13. Angélica schreef:

  Haha heerlijk geschreven dit! Ik ben helemaal verslaafd aan de coltrui, voor het eerst in mijn leven. Vond ze vroeger echt afstotelijk! Maar nu rouw ik op mijn gestreepte coltrui die wel erg begint te pluizen (na 2 maanden nonstop dragen…) Die gestreepte van jou is ook erg leuk, waar is die van, als ik vragen mag?

 14. Griet schreef:

  Ik draag supervaak een coltrui in de winter en vind ze stiekem erg leuk 🙂

 15. Dilys schreef:

  Ik vind deze echt leuuuuuk!! Allemaal! Ik ben ook wel van de coltruien, maar toch vraag ik me altijd af of het iets is wat bij me past.. Ik heb er nog geen in m’n kledingkast hangen, maar als ik deze foto’s bekijk begint het toch wel te kriebelen!

 16. Fenna schreef:

  Haha, wat een grappig onderwerp! Vroeger moest ik ook altijd kriebelige coltruien aan van mijn moeder. Nu heb ik er zelf eentje die heerlijk warm is en niet kriebelt;)

 17. Renate schreef:

  hahaha, heel leuk stuk. Wat ik ook grappig aan de coltrui trend vindt, is die in combinatie met een croptop. Een blote buik is een beetje te koud, daarom maar een colletje aan de bovenkant vast maken. Heerlijk warm…

  • Femke schreef:

   Nee joh? Doe jij dat? Ziet er vast leuk uit, dat wel. Zoals een jas casual open dragen terwijl het vriest, maar wel een muts en dikke wanten dragen 😉

 18. Sheila schreef:

  Zelf draag ik nooit een coltrui met zo’n dichte hals. Je hele haar gaat in de war zitten en je make up blijft erop achter. Een drama. Een open hals vind ik dan wel weer leuk. Maar ik vind nou niet dat een coltrui per definitie lelijk is, hoor. Hij staat je erg leuk op deze foto’s.

Laat een reactie achter