Sax and the Pretty.nl

9 jun 2016

Lisa Jacobs – “Ik was te vaak bezig met of iets goed genoeg was”

Geschreven door Femke, in Lifestyle

lisa jacobs
Foto: Ronald Knapp 

Lisa Jacobs (31) is een jonge, Nederlandse topvioliste met een prijzenkast waar je u tegen zegt, een concertagenda waar je bang van wordt en een eigen festival. Wat? Ja, een eigen festival: Leiden Life – International Music Festival. De eerste editie vindt plaats op 23 & 24 juni in, jawel, Leiden en hiermee speelt ze in op het idee dat klassieke muzikanten met de tijd mee moeten gaan en streeft ze naar een nieuwe beleving van klassieke muziek en kunst in het algemeen. Verder houdt ze van mooie concertjurken (ondergetekende is best jaloers) maar durft ze ook best een leren broek te dragen tijdens een concert. Vandaag beantwoordt ze vijf vragen op mijn blog!

Hoe oud was je toen je begon met vioolspelen en wanneer besloot je van muziek maken je beroep te maken?

Ik ben op zesjarige leeftijd begonnen met vioolspelen en was toen eigenlijk al meteen verkocht,want ik had mijn zus al een aantal jaar horen oefenen (die ook viool speelde). Maar toen ik een jaar of 13 was, wist ik zeker dat ik hier verder mee wilde.

Wat heb je met beauty en fashion in het dagelijks leven en doe je iets extra’s wanneer je een concert hebt?

Ik vind het eigenlijk altijd leuk om me een beetje op te tutten; ben gek op pumps, blouses, jurkjes, jassen, kleine accesoires en aparte kousen. Waarom zou je op een doordeweekse dag niet een leuk jurkje aan kunnen dat je normaal voor het weekend bewaart? Qua stijl neig ik heel erg naar de Scandinavische ontwerpers; clean, mooie stoffen, niet te veel poespas maar wel erg elegant.
Qua make up houd ik het overdag meestal basic, maar draag toch bijna altijd wel een beetje blush, mascara en zet mijn wenkbrauwen licht aan, omdat ze zo blond zijn. Met uitgaan vind ik het leuk om wat meer uit te pakken en experimenteer ik vaak met accentkleuren voor smokey eyes of af en toe rode lipstick en besteed ik net wat meer aandacht aan mn haar.

[Tweet “”Van prinsessenjurk met veel tule naar een slanker vallend model.” – Lisa Jacobs”]

Als je op een podium staat moet je alles vaak toch iets meer aanzetten en is mijn make up wat zwaarder dan op een doorsnee dag. Ook mijn stijl van kleden is dan wat ’klassieker’: ik draag vaak toch wel een avondjurk. Door de jaren heen hebben die zich ontwikkeld van de prinsessenjurken met heel veel tule eronder tot een wat handiger mee te nemen, slanker vallend model. Vroeger zat m’n koffer soms al bijna helemaal vol als mn jurk erin zat en dat is toch niet zo handig! Tijdens wat minder formele concerten merk ik dat ik tegenwoordig minder geneigd ben om cocktailjurken te dragen, maar heb ik ook vaak genoeg meer casual kleding aan, zoals bijvoorbeeld een zwarte strakke spijkerbroek of leren broek, hoge hakken eronder en dan een mooi vallend kleurig blousje erop.

Wat vond je vroeger heel belangrijk, waar je nu het spreekwoordelijke schijt aan hebt

Vroeger toen ik een jaar of 17 was, was ik veel te vaak bezig met of iets goed genoeg was. Tegenwoordig geniet ik veel meer van wat ik doe. Ik weet waar ik voor sta en wat ik aan het doen ben en hoop natuurlijk dat mensen dat ook zien, maar het is niet meer het allerbelangrijkste.

Wat is je grootste fashion fail op het podium?

Dat moet geweest zijn toen ik soleerde met orkest en ik het podium opliep en halverwege mijn schoen verloor. Sta je dan in de spotlights met een blote voet en iedereen in het orkest in een deuk.

Stel dat je je hele leven nog maar een stuk mag spelen of beluisteren, welke zou dat dan zijn en waarom?

Dat kan niet! Ik heb momenten dat ik de hele dag Brahms of Sibelius zou willen horen, maar de dag erna kan dat ineens weer veranderd zijn en zit ik helemaal in de Bachsfeer of heb ik Locatelli weer ‘herontdekt’. Het mooie aan muziek is de variëteit; in stijlen, gevoelens, kleuren, sfeer. Dan zou ik heel misschien nog liever doof worden en terugdenken aan al die prachtige werelden, dan altijd maar hetzelfde te moeten horen, hoe mooi ook.

Wil je meer weten over Lisa? Bezoek dan eens haar website voor het laatste nieuws en haar concertagenda en als je benieuwd bent naar haar eigen festival, klik dan hier

Reacties