Sax and the Pretty.nl

17 mrt 2016

Lavinia Meijer – “Ik zit nu veel beter in mijn vel”

Geschreven door Femke, in Lifestyle

Lavinia Meijer
Foto: Renaldo Markus

Lavinia Meijer (33) is een succesvolle Nederlandse harpiste met een groot internationaal publiek. Ze had ooit ‘een van de best verkochte klassieke cd’s aller tijden in Nederland’ op haar naam staan, verschijnt regelmatig ten tonele bij tv-programma’s als Podium Witteman, won meer prijzen dan ik aan schoenen heb en ze geldt – ik spreek niet alleen voor mijzelf – als een van de grootste inspiratiebronnen uit mijn wereld. Snap je hoe blij ik ben dat zij vandaag vijf vragen op mijn blog beantwoordt?

Hoe oud was je toen je begon met harp spelen en wanneer besloot je van muziek maken je beroep te maken?

Op mijn negende ving ik aan, het was mijn eerste instrument. Vanaf mijn achtste jaar wist ik dat het de harp moest zijn, het mysterieuze, pure en directe eraan trok me enorm aan. Op mijn zestiende maakte ik definitief de keuze om naar het conservatorium te gaan, ik had het tot die tijd open gehouden, omdat ik niet zeker wist of ik me wel alleen met muziek zou kunnen bezig houden. Ik ontdekte echter al snel dat er veel meer bij komt kijken dan alleen goed muziek te maken. Het ondernemerschap fascineerde me ook, dat je je eigen pad kan creëren.

Wat heb je met beauty en fashion in het dagelijks leven en doe je iets extra’s wanneer je een concert hebt?

Ik ben voor mijn gevoel niet met beauty/fashion bezig, ik experimenteer soms met nieuwe make-up en outfits, maar over het algemeen ben ik erg conservatief en ga ik uit van wat ik ken en vertrouwd mee ben. Voor concerten experimenteer ik wel vaker, ook omdat ik steeds weer iets probeer te vinden wat bij een nieuw project past. Toch denk ik dat ik nog veel kan groeien hierin en sta altijd open voor suggesties.

[Tweet “”Ik zit nu veel beter in mijn vel, omdat ik beter weet wat ik wil.” – Lavinia Meijer”]

Wat vond je vroeger heel belangrijk, waar je nu het spreekwoordelijke schijt aan hebt?

Een tijd lang zat ik heel erg in het wereldje van harpisten en wedstrijden door en voor harpisten. Ik wilde graag dat andere harpisten me goed en mooi vonden spelen en wilde absoluut iedere wedstrijd winnen. Het besef dat er meer dan alleen dat wereldje was kwam rond mijn 20ste, toen snakte ik ernaar om ervan weg te breken en me te focussen op mijn eigen stijl, de rest van de muziekwereld en het publiek, daar waar ik het uiteindelijk voor doe. Ik zit nu veel beter in mijn vel, omdat ik beter weet wat ik wil.

Wat is je grootste fashion fail op het podium?

Over wat ik aan heb gehad in het verleden heb ik geen echt “fail” moment ervaren, het is op een natuurlijke manier van de meisjesjurkjes naar de strakkere, simpele maar wel opvallende outfits gegroeid. Ik heb wel een keer bij een buitenconcert, waar ik het podium af moest omdat het te hard waaide, meegemaakt dat mijn wikkelbroek aan één kant los ging en ik opeens half in mijn blootje beneden aan het podium stond. Ik had het gelukkig snel in de gaten en gelukkig kon lang niet iedereen me zien. Het was ook in Italië, ze zijn daar wel wat gewend, haha.

Stel dat je je hele leven nog maar een stuk mag spelen of beluisteren, welke zou dat dan zijn en waarom?

Dit vind ik altijd een moeilijke en in zekere zin ook een vreemde vraag, want het is vragen naar een onmogelijke situatie met een onmogelijk antwoord. Ik denk dan ook dat ik het erbij laat om te zeggen dat ik iedere dag kan worden geraakt door een ander stuk, waarbij ik denk “Oh, dit is het mooiste wat ik ooit gehoord heb”. Hetzelfde geldt trouwens voor het spelen. Ik hoop dat het zo kan blijven gaan!

Wil je meer van Lavinia zien? Bekijk dan hier haar website (met agenda!) dus bezoek eens een concert, luister naar haar op Spotify, of -nog beter- koop deze cd, of bekijk haar filmpjes op YouTube

Reacties