Sax and the Pretty.nl

12 mrt 2016

Bob jij of bob ik? Nee, ik lob.

Geschreven door Femke, in Beauty

long bob
long bob
Ik heb altijd iets tegen de ‘bob’ gehad. Mijn haren gingen recht overeind staan zodra iemand het woord in de mond nam. Vroeger als kind had ik er al een hekel aan omdat ik mijn haar lang wilde laten groeien, maar daar werd helaas geen gehoor aan gegeven en dus werd ik om de zoveel tijd weer tegen mijn zin –lees: krijsend- in het kinderzitje van de kapperszaak gepropt en werd er weer een nieuwe bob voor mij besteld. Ik gruwelde ervan.
En toen kregen we ook nog die andere Bob. Ooit had ik een saxofoondocent die met een grote grijns op zijn gezicht het hele Bob-jij-of-Bob-ik-fenomeen in een klap naar beneden haalde door al nippend aan zijn droge witte wijn bij het vallen van de term ‘bob’ hoofdschuddend om zich heen te kijken en zei: “Bob? MMbbbbob?” met een ernstig benadrukte B die louter verontwaardiging liet doorschemeren. “Je denkt toch zeker niet dat ik achter het stuur durf zonder drank?!” Hilariteit alom. Bob is stom.

[Tweet “”Kijk, de bob is net zoals de Matthäus Passion van Bach.””]

Maar nu hebben we niet alleen bob en Bob, nu hebben we ook lob en dat is de afkorting van long bob. Het is de uitgezakte versie van het originele kapsel dat in de jaren ’20 populair werd, veelal gedragen door zelfbewuste dames, ook wel de flappers genoemd, die bovendien -ironisch genoeg- stevig dronken. En omdat ik een paar weken geleden al schreef dat mijn zoveelste poging om Pocahontas-haar te kweken dreigde te mislukken en mijn uitgroei inmiddels overeenkomsten begon te vertonen met de Polderbaan van Schiphol, besloot ik dat het genoeg was geweest: ik had een bob nodig. En niet zomaar een, neehee, een long bob. Helemaal iets van nu. Kijk, de bob is net zoals de Matthäus Passion van Bach: hij is ernstig aan vernieuwing toe. Althans, dat blijkt uit de vele nieuwe versies die rond de passietijd als paddenstoelen uit de grond schieten. Het begon met een Nederlandse versie, gevolgd door nóg weer een andere vertaling in het Nederlands, een tango-versie met palmbomen en natuurlijk The Passion op tv: de long bobs van de Matthäus. En ik kan niet achterblijven. Deze week was het zover. Met een stuk of 80 highlights rijker en zo’n tien centimer aan haar lichter ben ik toegetreden tot de long bob-generatie: de lobbers: we drinken dure champagne, bestellen sushi als we geen zin hebben om te koken en we luisteren naar Bach.

Reacties