Sax and the Pretty.nl

25 feb 2016

Lieke van den Beuken – “Zodra mijn baby slaapt, ga ik er ook bij liggen”

Geschreven door Femke, in Lifestyle

Lieke van den Beuken
Foto: Feiko Koster

Lieke van den Beuken (32) is een Nederlandse klarinettiste, heeft een baan; ze speelt bij het Residentie Orkest in Den Haag, heeft vorige maand haar derde (!) boek van haar eigen klarinetmethode Sibe en Mol uitgebracht, heeft een eigen klarinet kwartet en is ook nog eens net moeder geworden. Het is dus de hoogste tijd dat we te weten komen hoe ze dat allemaal doet en vandaag beantwoordt zij de vijf vragen op mijn blog. 

Hoe oud was je toen je begon met klarinet spelen en wanneer besloot je van muziek maken je beroep te maken?

Op 6 jarige leeftijd kreeg ik de eerste muzieklessen van mijn vader. Dat begon met klapspelletjes, de blokfluit, een esklarinet en later de ‘gewone’ besklarinet. Samen met mijn vader en zus speelde ik in de plaatselijke harmonie. Een erg leuke tijd! Na de middelbare school besloot ik eerst een studie te gaan volgen aan de pedagogische academie voor het basisonderwijs (PABO). Na deze opleiding kon ik direct aan de slag als juf van groep 3 en tegelijkertijd werd ik toegelaten tot het Brabants Conservatorium. Twee jaar later besloot ik om volledig voor een muzikaal bestaan te gaan en vervolgde ik mijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam.

Wat heb je met beauty en fashion in het dagelijks leven en doe je iets extra’s wanneer je een concert hebt?

Vroeger kon ik echt een hele dag gaan shoppen met vriendinnen, alle straten door en geen één winkel overslaan natuurlijk. Vervolgens met 10 volle tassen in de trein (waar alle outfits nog even gecheckt werden en de hele coupé kon meegenieten) naar huis. Nu, als muzikant, ben ik vaak onderweg voor allerlei verschillende concerten en heb ik wel eens een paar vrije uurtjes over. Erg gevaarlijk! Iedere stad heeft weer zijn eigen leuke winkeltjes en ook als je eigenlijk niks nodig hebt, vind je toch wel wat. Een gouden tip: niet meer uitgeven dan dat je die avond met je concert verdient! 🙂

[Tweet “”Zodra mijn baby slaapt, ga ik er ook bij liggen””]

Wat vond je vroeger heel belangrijk, waar je nu het spreekwoordelijke schijt aan hebt?

Bedtijd! Zodra mijn baby slaapt ga ik er ook bij liggen. Vroeger vond ik slapen zonde van mijn tijd, nu kan ik die paar uurtjes extra wel gebruiken! Bijkomend nadeel is dat als het concert begint ik normaal al lig te snurken. Wij sparen nu dus voor een luxe espressomachine!

Wat is je grootste fashion fail op het podium?

Met mijn kwartet, het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet, het thema rood afspreken zodat vervolgens iedereen met net een andere kleur rood komt aanzetten. Een soort Symphonica in Rosso idee: ‘vandaag is roooooood…’ De mensen kregen echt waar voor hun geld; mooie muziek en nog wat te lachen ook. Na een concert van twee uur op een van de warmste podia in Nederland, veranderde ons rode kleurenpalet langzaam in een zweterige zwartgevlekte voorstelling. Je kunt je voorstellen, een plaatje! Dat plaatje hebben we overigens nog, maar deze zal ik jullie besparen. Ah toe? 

Stel dat je je hele leven nog maar een stuk mag spelen of beluisteren, welke zou dat dan zijn en waarom?

Als ik nog maar één stuk in mijn leven mag beluisteren dan zou ik kiezen voor de Brandenburgse concerten van Bach, heerlijke muziek!

Lieke van den Beuken

Reacties