Sax and the Pretty.nl

27 jan 2016

Franjes – overbodige versieringen?

Geschreven door Femke, in De nieuwe stukken Fashion

franjes
franjes
franjes
Je ziet ze veel tegenwoordig: franjes. Officieel betekenen ze overbodige versieringen en dat zou enigszins kunnen kloppen aangezien de algemene opvatting heerst dat enkel en alleen Patty Brard ermee weg zou komen. Daar ben ik het niet helemaal mee eens, want sinds een dag of twee ben ik ook fan van franjes…aan mijn schoenen dan.

Nee, je zult ze bij mij niet gauw aan mijn tassen, jassen, blazers of mouwen zien hangen. Tenzij het zomer is en ik op het punt sta om naar het strand te gaan, heb ik nog wel een zwart jurkje met hoog Pocahontas-gehalte in de kast liggen. Op alle andere dagen van het jaar ben ik meer van de goede basics. Maar dat kan op den duur een tikkeltje saai worden en dus zoek ik af en toe naar een opleukertje in de vorm van oorbellen, ringen of een extra laagje highlighter op de wangen. Je hoort het al: weinig spannends. Misschien dat het aan het nieuwe stuk in mijn playlist van de Franse componist Camille Saint-Saëns ligt, dat ik de voor mij gewaagde keuze heb gemaakt om in de sale – dat dan weer wel – deze met franjes versierde enkellaarsjes kocht. Introduction et Rondo Capriccioso heet het in 1863 gecomponeerde stuk voor viool en orkest dat al even spannend klinkt als de titel. Van een droevige introduction naar een heldere en krachtige melodie en vliegensvlugge passages van de viool. Je moet wel stevig in je schoenen staan, wil je het kunnen vertolken zoals bijvoorbeeld de Nederlandse violiste Janine Jansen dat doet.

Of zij ook al de nodige franjes aan de schoenen heeft hangen betwijfel ik, maar voor mij zijn deze camelkleurige suède enkellaarsjes dé manier om mijn basic outfits, die de laatste tijd meestal bestaan uit een goede spijkerbroek, een basic gestreepte top en eventueel een coltrui, wat mee te versieren. En dat voor een habbekrats in de sale. Valt het op dat ik niet kon kiezen tussen de foto’s? Ze zijn niet geschikt voor op het podium, maar voor tijdens het studeren des te meer. Ze wapperen vrolijk in de wind elke keer dat ik een stap zet en bungelen en zwieren in de rondte tijdens vliegensvlugge passages. Wat nou overbodige versiering?!

Reacties