Sax and the Pretty.nl

4 feb 2016

Dorine Schoon – “Het leek alsof ik naakt op het podium zat”

Geschreven door Femke, in Lifestyle

Dorine Schoon
Foto: Daisy van Knotsenburg

Dorine Schoon (31) is een Nederlandse hoboïste die naast het spelen in verschillende orkesten en ensembles in binnen- en buitenland ook muziektheaterproducties bedenkt en regisseert. Een bezig bijtje dus! Oh, en ze is net als ik laaiend enthousiast over de primer van Smashbox. Vandaag beantwoordt ze vijf vragen op mijn blog.

Hoe oud was je toen je begon met hobo spelen en wanneer besloot je van muziek maken je beroep te maken?

Ik was 8 jaar toen ik begon met hobo spelen. Dat moet geen pretje zijn geweest voor mijn familie; ik vond het zo leuk dat ik elke ochtend om 07:00 begon met spelen. Toen ik 12 was deed ik mee aan een musical in het dorp waar ik vandaan kom. Ik speelde in het orkest, dat vond ik zo geweldig. Er deden professionele musici mee die zeiden dat er een jong talent opleiding was aan het Conservatorium van Amsterdam. Ik heb meteen toelating gedaan en werd aangenomen. Toen was er geen weg meer terug, ik wilde niks anders meer.

Wat heb je met beauty en fashion in het dagelijks leven en doe je iets extra’s wanneer je een concert hebt?

Ik vind het bijna een no go om niet iets extra’s te doen voor een concert. Je staat toch in de schijnwerpers en er kijkt behoorlijk wat publiek naar je. Natuurlijk wil ik er goed uitzien, dus ik zorg dat ik mooie kleding aan heb en zonder make-up ga ik de deur niet uit, laat staan het podium op. Vooral als er televisie-opnames zijn wordt de make-up wat zwaarder. Verder wil ik laten zien dat je in de klassieke muziek niet alles in truttige avondkleding hoeft te spelen. Integendeel. Met m’n programma Bach in de Bagger sta ik in tuinbroek en kaplaarzen op een boerderij Bach te spelen in de prut, en bij klassieke concerten van orkesten waar je altijd in het zwart moet probeer ik er ook wat eigentijdser uit te zien tussen alle rokkostuums en lange, bedekkende vrouwenkleding. We leven immers wel in 2016.

Wat vond je vroeger heel belangrijk, waar je nu het spreekwoordelijke schijt aan hebt?

Alles wordt anders na het conservatorium. De naam zegt het al, het is best wel conservatief. Ik streefde naar een carrière als solist en het was mijn droom een orkestbaan te hebben. Dit was waar het conservatorium je voornamelijk voor opleidde. Maar al tijdens mijn studie en vooral daarna kreeg ik steeds meer oog voor andere stijlen dan klassieke muziek en richtte me ook op muziektheater. Ik wil nu voornamelijk doen wat ik leuk vind en de hobo niet alleen als klassiek instrument laten horen. Eerst deed ik vooral wat van me verwacht werd, nu probeer ik vooral te doen wat ik leuk vind. Mijn ervaring is dat dat eigenlijk ook altijd beter aanslaat bij het publiek. En uiteraard probeer ik alle clichés over hoboïstes te ontkrachten…

Wat is je grootste fashion fail op het podium?

Laatst had ik opnames voor de televisie in theater Carré. Het was een nieuwjaarsconcert dus ik had een hele mooie zwarte strapless jurk aan. Echter, vanuit de hoek van de cameraman stond mijn lessenaar voor mijn lichaam, je zag dus niks van mijn jurk, alleen m’n blote schouders. Op televisie leek het net alsof ik naakt op het podium zat

Stel dat je je hele leven nog maar één stuk mag spelen of beluisteren, welke zou dat dan zijn en waarom?

Zelf heb ik het denk ik wel 100 keer gespeeld, maar ik kies De Matthäus Passion van Bach, omdat daar alles in zit. Met heel veel solo’s op drie verschillende soorten hobo’s blijft dat altijd weer een uitdaging. Maar als ik alleen nog maar de Matthäus zou moeten spelen zou ik ook knettergek worden. Liever alles dus! 🙂

Wil je meer weten over Dorine? Check dan haar website, like haar artiestenpagina op Facebook of doe eens gek en haal een hoboles

Reacties