Sax and the Pretty.nl

28 jan 2016

Felicia van den End – “Een paar honderd man zit me aan te staren”

Geschreven door Femke, in Lifestyle

Felicia van den End
Foto: Hester Doove

Felicia van den End (29) is een succesvolle, Nederlandse fluitiste en wordt gezien als een van de grootste talenten van dit moment. Ze geeft concerten in binnen- en buitenland, heeft net een nieuwe cd opgenomen: Sonoro en ze heeft samen met haar partner en slagwerker Pepe Garcia de gelijknamige stichting Sonoro opgericht met als doel om middels muziek een tegenwicht te bieden aan (drugsgerelateerd) geweld in Mexico. Daarnaast is ze fan van winged eyeliner en vandaag beantwoordt ze 5 vragen op mijn blog.

Hoe oud was je toen je begon met fluit spelen en wanneer besloot je van muziek maken je beroep te maken?

Ik was 6 toen ik blokfluit begon te spelen en 9 toen ik dwarsfluit ging spelen. Toen ik 12 was ging ik naar de jong talentklas van het conservatorium en was ik eigenlijk al serieus met muziek maken bezig. Toen was het al duidelijk dat ik de muziek in wilde.

Wat heb je met beauty en fashion in het dagelijks leven en doe je iets extra’s wanneer je een concert hebt?

Ik vind het leuk om er vrouwelijk en verzorgd uit te zien in het dagelijks leven én op het podium. Ik hou van experimenteren met make-up. Tijdens concerten draag ik iets extremere make-up dan in het dagelijks leven. Ik hou van eyeliner en draag bijna dagelijks een ‘catflick’. Ook zorg ik ervoor dat ik iets leuks aan heb op het podium, er zitten dan toch een paar honderd mensen mij aan te staren. Het voelt dan goed om erover nagedacht te hebben.

Wat vond je vroeger heel belangrijk, waar je nu het spreekwoordelijke schijt aan hebt?

Ik denk dat ik vroeger minder met dingen zat dan nu. Als tiener of als student dacht ik misschien iets minder na over de consequenties van bijvoorbeeld in een beroemde zaal staan te spelen zoals Carnegie Hall. Ik vind dat nu vele malen spannender omdat ik niet piepjong meer ben en het allemaal steengoed moet zijn. Ik voel meer verantwoordelijkheid voor de mensen die (soms) veel geld betalen voor een kaartje. Aan de andere kant ben ik minder bang voor wat mijn collega’s van mijn muzikale keuzes zullen vinden. Ik trek mijn eigen plan en bedenk mijn eigen programma’s waar ik zelf volledig achter sta. Ik weet nu ook beter wat voor make-up en kleding bij me past dan vroeger, daar voel ik me een stuk zekerder in.

Wat is je grootste fashion fail op het podium?

Ik denk dat mijn grootste fashion fail is dat ik soms te klassiek in het zwart (zoals in orkesten) gekleed ging. Ik neem nu meer risico en trek gerust een leren broek aan. Geen saaie kleding meer!

Stel dat je je hele leven nog maar één stuk mag spelen of beluisteren, welke zou dat dan zijn en waarom?

Ik zou dan alleen nog maar muziek van Steve Reich spelen en luisteren omdat ik daar oneindig lang naar kan luisteren. Ook het spelen zorgt voor een zekere ‘trance’.

Bonusvraag: Hoe maak je die perfecte “catflick”?
De perfecte catflick krijg je met MAC Fluidline en een klein kwastje. Ik let dan goed op dat de lijn aan de onderkant van mijn ogen doorloopt naar boven; er moet dan een soort onzichtbare lijn lopen vanaf de buitenkant van mijn oog naar het einde van mijn wenkbrauw. Een andere goede liner is de Kat von D Tattoo liner in Trooper. Dat is een pennetje die mooi dun aanzet. De catflick hoeft trouwens niet in 1 lijn klaar te zijn. Ik doe steeds een klein stukje en check of ik de goede richting op ga.

Felicia’s nieuwe cd Sonoro is te koop via iTunes of via haar eigen webshop. Als je meer wilt weten over haar stichting, klik dan hier en daarnaast heeft ze nog een eigen website met o.a. updates, video’s en een concertagenda. 


Reacties