Sax and the Pretty.nl

14 jan 2016

Wat een maand koud föhnen met mijn haar deed

Geschreven door Femke, in Beauty

koud fohnen
Het is iets waar ik niet zonder kan: föhnen. Doe ik het niet en laat ik mijn haar na het wassen drogen aan de lucht, dan wijst de linkerhelft richting plafond, kruipt de rechterhelft schuin omhoog als een klimplant tegen een schutting en nodigt mijn pony uit tot het direct afscheren zodat het probleem maar radicaal uit de weg is geruimd. Ook wanneer ik op reis ga zorg ik altijd dat ik nog een plekje in mijn koffer overhoud voor mijn zwarte blaaskanon.

Zeker drie tot vier keer per week blies ik op de heetste stand erop los, met als resultaat dat mijn haar eindelijk steil was – ja, dat wel – maar zich steeds meer begon te transformeren in een bosje stro en vooral aan de onderkant nogal veel gelijkenissen vertoonde met een ouderwetse bezemkop. Niet mijn beste stijlperiode zou je kunnen zeggen, met een haarstructuur van nul komma nul. Net zo weinig structuur als we horen in de muziek in de twintigste eeuw tot ongeveer 1945: het impressionisme met componisten als Claude Debussy en Maurice Ravel die vooral gingen voor klankkleuren en sfeer.

Als reactie op deze stijlperiode kregen we na 1945 de avant-garde stroming met componisten als Luciano Berio, Karlheinz Stockhausen en een van de meest invloedrijkste: Pierre Boulez. Ze braken op muzikaal gebied met de tradities en zelf doe ik dat ook, op haargebied dan, want al een maand sta ik te bibberen van de kou tijdens het föhnen, omdat ik ‘m bij wijze van een test op de koude stand zet. En dat begint zijn vruchten af te werpen, hoewel, ik moet zeggen dat na de eerste keer mijn haar er al minder heetgebakerd uitzag. Voor het föhnen gebruik ik een drupje Kérastase Elixir Ultime en na afloop nogmaals. Na een maand is mijn haar na het koud föhnen niet meer pluizig, minder dof, glanst zelfs zo nu en dan, breekt minder snel af tijdens de uitvoering van vreemde knot-capriolen en ik durf zelfs een zwarte trui te dragen zonder dat ik bang ben dat mijn dode, blonde haar als een bos stro op mijn schouders rust. Daarnaast is mijn föhn gedegradeerd naar twee oproepen in de week, want mijn haar wordt door het plotselinge gebrek aan hitte tevens minder snel vet en daarmee is mijn hoofdhuid in zijn nopjes.

Zo zie je maar dat breken met de tradities zo nu en dan goed uit kan pakken. Uiteraard is mijn haar allang en nog steeds dood. Degene die het ‘t langst heeft volgehouden is Pierre Boulez. Hij overleed vorige week op 90-jarige leeftijd als allerlaatste van de avant-garde stroming.

Meer SATP?
Beauty: Dior Glow Maximizer Light Boosting Primer
Lifestyle: SATP Playlist – 3 keer zo licht als Chanel Poeder
Beauty: 2016 wordt een saai jaar. Qua foundation.

Reacties

 1. Silkeblogs schreef:

  Wauw, wat een goed idee en een mooi resultaat! Ik zou het zelf ook wel graag doen, maar ik heb het gevoel dat dat gewoon niet snel genoeg werkt voor mijn haar. Ik ga het morgen uitproberen! =D x

 2. Maggie schreef:

  Dat moeten we hier ook maar eens uitproberen. Thanks voor de tip!!

 3. Rachel Kromdijk schreef:

  Wauw bizar wat hitte met je haar kan doen zeg!

 4. Bertine schreef:

  wat goed! kun je nagaan wat een verschil. ik vraag alleen af of je dan niet een uur bezig bent om het droog te krijgen? ik zet hem altijd op de middelste warmte stand!

 5. Bianca Schrijft schreef:

  Mijn haar föhn ik eigenlijk al jaren niet meer. Ik moet er zo vroeg uit, dat ik ander daar echt niet blij mee maak. Zelf heb ik ook altijd het idee dat de 2de dag mijn haar heel futloos is, als ik de föhn gebruik.

 6. Natasja schreef:

  Oeh, dat klinkt als iets om zelf uit te proberen! Ik ga ’s ochtends ook niet de deur uit zonder m’n haar te wassen wegens exact dezelfde issues als jij noemt, maar vooral in de winter blijft het geregeld een coupe ragebol. Ik ben benieuwd!

 7. Ik fohn mn haar sowieso bijna niet, hooguit 1 keer in de paar maanden

 8. Marushi schreef:

  Dat is inderdaad een goed idee om een keer te proberen. Ik doet het eigenlijk alleen op de warmste stand maar misschien toch verstandiger om het een keer op een koude stand te doen. -x-

 9. jeapiebel schreef:

  Als ik de k ans krijg kies ik ook voor koude fohn. Dat schijnt inderdaad veel beter voor je haar. Helaas thuis heb ik alleen de warme stand.

 10. Ayla schreef:

  Ik wissel af: een aantal minuten warm maar daarna een aantal minuten koud, haha 🙂

 11. Desiree schreef:

  Heb je weer mooi geschreven! Ik kan een voorbeeld nemen aan koud föhnen..normaal blaas ik er lekker op los. 😉

 12. Manon schreef:

  Oh wat een super handige tips!

 13. Jeanine schreef:

  Goed voor je haar dat je föhngebruik verminderd is hihi. Ik laat het altijd aan de lucht drogen en gelukkig geen gekke zijwaartse plukken. Duurt wel lang voor het droog is 🙁

 14. Kirsty schreef:

  Wat fijn dat het koud föhnen zo’n positief effect heeft op je haar! Mijn haar reageert ook niet zo goed op hitte, dus ik laat het eigenlijk altijd aan de lucht drogen, wat gelukkig goed gaat en gebruik alleen zo af en toe een keer een krultang.

 15. Neelke schreef:

  Fijn dat je haar er weer wat beter bij hangt! Ik vind het vooral knap dat je iets als je haar fohnen weet te verbinden met muziek :)). Je blog is geniaal.

 16. Mariska schreef:

  Het resultaat is echt mooi! Nu moet ik eens op zoek gaan naar het geduld om een nog langere föhnsessie te doorstaan …

 17. Kiss & Make-up schreef:

  Wat goed dat je haar er zo van opgeknapt is! En dat je het nu minder moet wassen is ook echt wel een flink pluspunt.

 18. Chelsey schreef:

  Koud föhnen vond ik altijd maar raar, maar ik denk dat ik het ook maar eens ga proberen! x

 19. Ysanne schreef:

  Oh heel interessant, vroeg me dit namelijk al een tijdje af. Ga het misschien ook overwegen, want ook mijn haar is soms meer een borstel dan … haar haha.

 20. Claudia schreef:

  Wat goed zeg! Met een hete föhn verbrand je eigenlijk je haar. Ik föhn mijn haar bijna nooit maar ik heb het vroeger wel veel gedaan.

 21. Jolet schreef:

  Ik föhn m’n haar sowieso eigenlijk nooit, want dan lijk ik echt op een schaap (krullen).

 22. Carlijn schreef:

  Föhnen is inderdaad niet al te best. Wilde inderdaad al zeggen dat je een serum kunt gebruiken voor je bezemkoppunten, maar dat had je zelf dus ook ontdekt. Ik fohn mijn haar letterlijk NOOIT, om dezelfde reden als Jolet hierboven zegt. Ik heb dik haar met slag en krullen en als ik ga föhnen ben ik een ontplofte poedel.

  • Femke schreef:

   Ha, ja zo’n serum is inderdaad onmisbaar, maar dan nog! En dikke krullen aan de lucht laten drogen, heeft vaak juist een mooi effect! Zou de poedel-look lekker aan me voorbij laten gaan als ik jou was 😉 x

 23. sammie schreef:

  Oh dit ga ik onthouden! Ook eens een tijd proberen, misschien dat het dan weer eens wat gezonder word 🙂

 24. Rosa schreef:

  Leuk artikel zo! Ik ga een keer proberen hoeveel langer het duurt met de koude stand. Fhon de laatste tijd steeds vaker en dat bosje stro is inderdaad niet sexy.

 25. Juliette - Tjuly schreef:

  Ik fohn mijn haar sowieso altijd op het einde nog met koud, omdat de glans dan terugkomt.. maar ik begin vaak wel warm, en dan toch een beetje wisselen qua temperatuur..

 26. Nilou schreef:

  Een honingmasker met olijfolie en conditioner helpt ook om je haar lekker zacht en steil te maken 😉
  Zelf fohn ik mn haar ook op de lauwe setting nooit op de hete, maar ja dat leer je pas nadat het kwaad al is geschied 😛

 27. Insoon schreef:

  Ik probeer m’n haar wat langer te laten groeien en daardoor heb ik nu ook een föhn nodig ’s ochtends (of ’s avonds). Ga de ‘koele stand’ eens uitproberen 🙂

Laat een reactie achter