Sax and the Pretty.nl

31 okt 2015

Glitter en gruwel

Geschreven door Femke, in Beauty Fashion

glitter
glitter
glitter
In het holst van de nacht fiets ik na een concert vanaf DH Centraal door de stad naar huis en al snel bots ik tegen een wegversperring op. Ik kijk op tegen enorme takelwagens, vrachtwagens en hijskranen met fel knipperende draailichten en een mannetje met oranje hesje aan steekt zijn hand op en gebaart dat ik moet afstappen. Ik kijk geschokt om me heen. Er moet toch op zijn minst iemand van het gebouw zijn gesprongen, gelet op de bombarie op dit tijdstip. Het is flink warm en ik trek mijn dikke sjaal driftig van mijn hals. Ik zie mannen in de weer met slangen en snoeren, ze dragen t-shirts en korte broeken. Dan zie ik het. Er is niemand van het gebouw gesprongen. Niets is minder waar: ze zijn de kerstverlichting van de Bijenkorf aan het ophangen.

De agressie borrelt in me naar boven. In het draailicht zie ik de glitterende kerstbomen die staan opgesteld in de etalage. Maar net op het moment dat ik op het punt sta om met fiets, saxofoonkoffers en al op de winkelruiten in te rijden, bedenk ik me. Dit jaar ga ik me er helemaal aan overgeven. Als ze glitter willen, kunnen ze het krijgen ook. Ik sla mijn sjaal driemaal om mijn nek, doe net alsof ik niet merk dat ik bijna stik van de hitte, groet de hardwerkende heren, geef ze een complimentje over de vallende sterren en ik fiets naar huis. Ik ga aan de glitter, maar stiekem gruwel ik ervan.

De volgende dag pak ik mijn nieuwe donkerblauwe glittertrui van H&M uit de kast. Hij is gemaakt met mooi glittergaren, dus geen kans op glittersporen. De voorkant is korter dan de achterkant en er zijn twee splitten aan de zijkant; perfect voor het nonchalant proppen in (glitter)rokjes terwijl de achterkant er lekker baggy uit hangt en daarmee je enorme kont enigszins camoufleert. Mocht je die hebben. Het blauwe glitterrokje, eveneens van H&M, is misschien wat te veel van het goede zo tegen november aan, maar straks tijdens het eerste kerstdiner zou ik hem zeker dragen. Daar blijft het dan ook bij, want tegen de tijd dat je aan het derde diner toe bent gekomen, pas je er niet meer in en verdwijnt dit gruwelijke glittergedrocht weer voor een heel jaar in de donkerste hoek van je kast. Mocht je nog niet zo in de glitters en engeltjes zitten zoals ik, dan combineer je de trui met een lichte spijkerbroek.

Om het feest compleet te maken lak je je nagels in Golden Goddess van e.l.f. Cosmetics. Deze nagellak doet me denken aan een heldere sterrenhemel, waarvan enkele sterren feller schijnen dan andere en dus aan 1001 nacht, het welbekende verhaal over Scheherazade, waar de Russische componist Rimsky-Korsakov in 1888 zijn gelijknamige suite op baseerde. Scheherazade vertelde haar man Koning Shahriaar, die, over gruwel gesproken, normaal gesproken al zijn echtgenotes na de eerste nacht doodde, 1001 nachten een verhaal dat maar niet eindigde, om aan de dood te ontsnappen. In Rimsky-Korsakov’s muzikale versie wordt ze door de viool uitgebeeld en het stuk wordt gezien als het beste van de Russische muziek en vooral het beste stuk van Rimsky-Korsakov zelf.

Geen 1001 nachten tot kerst, maar 55. Tijd voor de kerstkneuzen zoals ik om voorbereidingen te treffen. Geen Flight of the Bumblebee dit jaar, een ander stuk van Rimsky-Korsakov uit 1899 waarin een prins in een hommel verandert zodat hij weg kan vliegen. Een paar dagen later loop ik door de Bijenkorf en stoor me wederom aan de kerstbomen. De manager van het filiaal loopt toevallig voorbij en ik trek hem aan zijn arm. “Zeg meneer, mooie kerstboom, maar jullie zijn de piek vergeten.”

Reacties